Wykonanie
Włosi podobnie jak Francuzi, czynią z jedzenia wielką sztukę, która polega na łatwości wykonania potrawy i doborze składników, niż na wyrafinowanych technikach przyrządzania. Dlatego pewnie ich przysmakiem jest
makaron...szybki w przygotowaniu, na różne sposoby...czy to z warzywami czy
jajkiem, najzwyklejszy z dodatkiem pesto- a jakiego dobrego! Chociaż kiedyś zrobiłam własnoręcznie pesto z
rukoli klik i było całkiem niezłe...chyba takiego włosi nie jadają?! a jednak! może nie wiedzą co dobre? a jakie zdrowe!Czym charakteryzuje się ta kuchnia? Przede wszystkim korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak
oregano,
bazylia,
pieprz,
estragon,
tymianek,
rozmaryn oraz używaniem
parmezanu . Poza tym Włosi nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez
oliwy z oliwek- ale i my ją przecież chętnie używamy!,
pomidorów,
makaronu,
czosnku- ja używam go w nadmiarze!, ryb i
owoców morza- które uwielbiam!. Powinno się dodać, że mimo to kuchnia włoska jest niezwykle różnorodna i ciekawa
smakowo, a każdy z regionów tego
kraju posiada swoje kulinarne specjały Nie udało mi się skosztować wielu przysmaków kuchni włoskiej bo i też nie jestem jej znawczynią. Z reguły
makarony przyrządzałam według własnego uznania bez kierowania się przepisami a pizzę robiłam zwykle z Karolowego przepisu na bułeczki choć nie
mogę jej niczego zarzucić bo dobra jest! Nie ma również osoby w moim otoczeniu, która nie wołałaby po zjedzeniu jej o przepis więc coś w nim musi być...nie koniecznie Włoskiego :-)Za to nigdy też nie próbowałam focacci a bardzo bym chciała więc planuję zrobić.Tym razem spód pizzy z prawdziwego zdarzenia, z pożyczonej książki, której podobno
mogę zapomnieć oddać :-) z
serii kuchni włoskiej, którą wypatrzyłam w Gosiowej kuchni....szkoda, że tylko trzy pożyczyłam bo fajne są! Żałuj Gosia, że nie jesteś do nich przekonana :-)
inspiracja na spód z kuchennej półeczki "Kuchnia włoska"Składniki na ciasto:7g suchych
drożdży1 łyżeczka
cukru250ml letniej
wody350g
mąki pszennej, typ 5001 łyżeczka
soli1 łyżka
oliwy z oliwekDrożdże i
cukier umieścić w naczyniu, dodać 50ml
wody i pozostawić do wyrośnięcia na ok 15 minut aż mieszanka zacznie się pienić.
Mąkę,
sól połączyć w misce, zrobić wgłębienie, dodac
oliwę, wyrośnięte
drożdże i resztę
wody. Całość wyrobić ręcznie lub w malakserze. Przełożyć na blat, zagnieść i na 30 minut umiescić ponownie w misce odstawiając do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu zagnieść, rozwałkować na okrągłej blaszce, rozsmarować
sos pomidorowy i włożyć farsz.Składniki na farsz:mojego pomysłuKulka
mozzarelli20dkg
szynki konserwowej2 duże
pomidory1
cebula0,5
czerwonej papryki0,5
zielonej papryki6 szt
pieczarekbazylia,
oregano,
pieprzser żółtyparmezanlistki
bazylii do dekoracjiWszystkie składniki pokroiłam, najpierw nałożyłam dwie łyżki
pomidorów z puszki, posypałam
oregano i
bazylią, ułożyłam
szynkę,
ser,
papryki,
cebulę,
pieczarki, następnie posypałam
żółtym serem oraz
parmezanem. Oprószyłam
pieprzem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170' na ok 20 minut.Smacznego!
Dopisuję do konkursu: