Wykonanie

Są prze-pysz-ne! Przepis na muffiny z
serem żółtym przyniosła ze szkoły
Wiki, piekli je na zajęciach z gotowania. Jeśli 12-latki sobie poradziły, to nie ma tutaj nic trudnego :-). Przepis zmodyfikowałam; oryginalnie muffinki wydawały mi się zbyt zbite i zwarte, po drobnych poprawkach są najlepsze na świecie! Wilgotne, mięciutkie, zachowujące świeżość również kolejnego dnia. Tak wspaniale pachną podczas pieczenia i ich spieczony
serowy wierzch smakuje jak pizza :-). Dobre na każdą
porę dnia, wspaniałe jako przekąska w pracy lub szkole, przegryzka
między posiłkami, smaczne na gorąco i na zimno. Przepis podstawowy można urozmaicić ulubionymi dodatkami: świeżą
papryką,
suszonymi pomidorami lub
oliwkami... Bardzo smakują dzieciom :-).Składniki na około 10 - 11 sztuk:250 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 średniej wielkości
marchewka*(80 - 100 g), starta na tarce o średnich oczkach150 g
sera żółtego np.
cheddar, startego na tarce o średnich oczkach75 ml
oleju220 ml
mleka2
jajkapół łyżeczki
soliinne
przyprawy -
pieprz,
papryka słodka lub ostra,
chilli - do smaku
zioła do smaku, np.
natka pietruszki (świeża lub suszona),
oregano,
szczypiorek itp.Dodatkowo:30 g
sera żółtego na wierzch muffinek
papryka w proszku, do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
solą i wybranymi
przyprawami; odłożyć.Do drugiego naczynia wlać
mleko,
olej, lekko roztrzepane
jajka, startą na tarce
marchew i
ser żółty, posiekane
zioła.Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem, mieszając w jednym kierunku, do połączenia /nie miksować przy pomocy miksera/.Formę do standardowych muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasta nałożyć prawie do wysokości papilotek (jeśli papilotki to 'tulipanki' jak u mnie na zdjęciach, uzupełniamy do wysokości gniazda na muffinki). Z wierzchu posypać startym
żółtym serem i oprószyć delikatnie
papryką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony
żółty ser; nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta). Wyjąć, wystudzić na kratce.Kolejnego dnia również smaczne, wystarczy je przykryć na noc lnianą ściereczką lub schować do pojemniczka i pozostawić w temperaturze pokojowej. Można również podgrzać przez 20-30 sekund na średniej mocy w mikrofali.* Zamiast
marchewki można dodać
pietruszkę,
pasternak,
seler,
dynię,
cukinię lub warzywa im podobne /wedle Waszego smaku/.Smacznego :-).

