ßßß Cookit - przepis na Serowe muffinki wytrawne

Serowe muffinki wytrawne

nazwa

Wykonanie

Oryginalny przepis pochodzi stąd . Wprowadziłam niewielkie zmiany, żeby "odchudzić" nieco babeczki.
Składniki:
250 g mąki orkiszowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukinii startej na drobnych oczkach
150 g żółtego sera cheddar, startego na tarce o małych oczkach
75 ml oleju
220 ml chudego mleka
2 jaja
pół łyżeczki soli
inne ulubione przyprawy (u mnie chili i bazylia)
2 plastry chudej drobiowej wędliny drobno pokrojonej
30 g sera żółtego i suszona papryka do posypania na wierzch muffinek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i ulubionymi przyprawami. Odstawić na bok.
Do drugiego naczynia wlać mleko, olej, lekko roztrzepane jajka, cukinię i żółty ser.
Połączyć zawartość obu naczyń mieszając widelcem w jednym kierunku.
Masę wyłożyć do foremek na muffinki prawie do pełna. Z wierzchu posypać startym żółtym serem i oprószyć delikatnie papryką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony żółty ser; nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta).
Muffinki można mrozić. Przechowywać w lodówce ze względu na zawartą w nich wędlinę. Na drugi dzień można odgrzać je w mikrofali - są pyszne!
Źródło:http://siostry-fit.blogspot.com/2014/06/serowe-muffinki-wytrawne.html