Wykonanie
Oryginalny przepis pochodzi stąd . Wprowadziłam niewielkie zmiany, żeby "odchudzić" nieco babeczki.Składniki:250 g
mąki orkiszowej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
cukinii startej na drobnych oczkach150 g
żółtego sera cheddar, startego na tarce o małych oczkach75 ml
oleju220 ml chudego
mleka2
jajapół łyżeczki
soliinne ulubione
przyprawy (u mnie
chili i
bazylia)2 plastry chudej drobiowej
wędliny drobno pokrojonej30 g
sera żółtego i suszona
papryka do posypania na wierzch muffinekWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Do naczynia przesiać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
solą i ulubionymi
przyprawami. Odstawić na bok.Do drugiego naczynia wlać
mleko,
olej, lekko roztrzepane
jajka,
cukinię i
żółty ser.Połączyć zawartość obu naczyń mieszając widelcem w jednym kierunku.Masę wyłożyć do foremek na muffinki prawie do pełna. Z wierzchu posypać startym
żółtym serem i oprószyć delikatnie
papryką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: muffinki mogą się wydawać mokre na patyczku, to przez stopiony
żółty ser; nie powinno być jednak na patyczku śladów surowego ciasta).Muffinki można mrozić. Przechowywać w lodówce ze względu na zawartą w nich
wędlinę. Na drugi dzień można odgrzać je w mikrofali - są pyszne!
