Wykonanie
By MagicPot, 12 lipca 2015Podczas sobotniego spotkania ze znajomymi i przygotowywania obiadu, wpadłam na dość nietypowy pomysł – na przygotowanie przekąski do spożywanych
napoi –
papryka w cieście. Nie były to całe
papryki lecz jej kawałki. Szybka przekąska na ciepło okazała się fajnym pomysłem i zniknęłam z półmiska zanim sama zdążyłam siąść z goścmi przy
stole…Składniki na:
Papryka w cieściedwa
jajkadwie szklanki
mąkidwie łyżeczki
proszku do pieczeniajedna szklanka
mlekadwie łyżki
masładwie
papryki różnokolorowe
przyprawy: jedna łyżeczka
soli,
pieprz czarny świeżo mielony
olej lub inny tłuszcz do smażeniaPrzygotowanie:
Papryka w cieście
Papryki należy najpierw dokładnie umyć a następnie wydrążyć ze środka gniazda i nasiona. Następnie
paprykę pokroiłam na plasterki o szerokości około jednego cm a następnie na pół, tak by każdy kawałek miał około
trzech cm długości.Teraz przystąpimy do przygotowania ciasta: najpierw ucieramy
jajko mikserem do uzyskania puszystej masy.Następnie nie przerywając miksowania dodajemy przemiennie przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
mleko a na koniec roztopione
masło i
sól.Na patelni rozgrzewamy
olej lub inny tłuszcz do smażenia.Następnie dorzucamy pokrojoną
paprykę i dokładnie mieszamy wszystko łyżką.Na rozgrzanej patelni z
olejem, łyżką nakładałam
paprykę w cieście i smażyłam z każdej strony.
Papryka w cieście można podawać na ciepło jak i na zimno z różnego rodzaju sosami, dipami .Smacznego!Polecam przepisy na inne przekąski: