Wykonanie
Może mi nie uwerzycie, ale dopiero niedawno zakupiam gofrownicę, taki opiekacz z wkładami.Przetestowałam już kilka przepisów, ale gofry były albo za twarde albo zbyt gumiaste, mało puszyste albo nie odchodziły od formy :)Te jak dotąd są idealne, rosną puszyste, a wierzch jest chrupiący i delikatny jedncześnie.Przypominają te wakacyjne jedzone bez wyrzutów z wielkim smakiem w drodze z plaży :)
Przepis z popularnego bloga Moje Wypieki.10 sztuk 10x10 cm2 szklanki
mąki2 szklanki
mleka3
jajka ( lub 2 duże) schłodzone1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju ( dałam 6 łyżek
masła - lepszy smak gofrów)szczypta
soliłyżka
cukru ( u nas 5 łyżek)
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
solą na sztywną pianę.Pozostałe składniki dokłądnie mieszamy trzepaczką na gładką masę.Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.Pieczemy w gofrownicy ok. 10 minut do zezłocenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.