ßßß Cookit - przepis na Najlepsze gofry

Najlepsze gofry

nazwa

Wykonanie

Może mi nie uwerzycie, ale dopiero niedawno zakupiam gofrownicę, taki opiekacz z wkładami.
Przetestowałam już kilka przepisów, ale gofry były albo za twarde albo zbyt gumiaste, mało puszyste albo nie odchodziły od formy :)
Te jak dotąd są idealne, rosną puszyste, a wierzch jest chrupiący i delikatny jedncześnie.
Przypominają te wakacyjne jedzone bez wyrzutów z wielkim smakiem w drodze z plaży :)
Przepis z popularnego bloga Moje Wypieki.
10 sztuk 10x10 cm
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
3 jajka ( lub 2 duże) schłodzone
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju ( dałam 6 łyżek masła - lepszy smak gofrów)
szczypta soli
łyżka cukru ( u nas 5 łyżek)
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę.
Pozostałe składniki dokłądnie mieszamy trzepaczką na gładką masę.
Na koniec dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
Pieczemy w gofrownicy ok. 10 minut do zezłocenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/05/najlepsze-gofry.html