Wykonanie
Kiedy wypatrzyłam na blogu Kucharzysz ? przepis na
pieczywo bez
drożdży, uznałam go za niezwykle interesujący. A kiedy przepis ten wypróbowałam - rezultat mnie zachwycił. Polecam te smaczne, puszyste, pikantne bułeczki, pasujące do
serów,
wędlin i warzyw. Wspaniały pomysł na błyskawiczne
pieczywo.
225 g
mąki pszennej150 ml
mleka4 łyżki stołowe zimnego
masła3 łyżeczki
proszku do pieczenia125 g starego
żółtego sera2 łyżki
oreganopo 1/2 łyżeczki
soli i
pieprzupapryka słodkajajko1. Do miski przesiać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia,
sól i
pieprz. Dodać zimne
masło starte na tarce lub pokruszone w palcach. Rozetrzeć palcami
masło wraz z
mąką i
przyprawami, aż składniki dokładnie się połączą. Dodać
żółty ser,
oregano - wymieszać. Dolać tyle
mleka, by zagnieść ciasto.2. Ciasto wyrobić, ew. podsypując
mąką, by się nie kleiło do dłoni.3. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie rozwałkować na dwa placki o średnicy ok. 15 cm. i grubości ok. 2 . 5 cm.Każdy z placek przekroić na krzyż, tak, by powstały 4 trójkąty.Każdy z trójkątów posmarować rozmąconym odrobiną
mleka jajkiem i posypać
papryką.4. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut, aż zrobią się rumiane.