Wykonanie
Muffinki na słono to świetna przekąska w ciągu dnia.Składniki na 12 szt.:120 g
sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach100 g
szynki, pokrojonej w kostkę1,5 szkl.
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
masła, roztopionego1/2 szkl.
mleka2
jajka1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichpo 1/2 łyżeczki
soli i
pieprzuWymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
pieprz i
zioła. Roztrzepać
jajka, połączyć z
mlekiem oraz
masłem. Mokre składniki dodać do suchych i dość niedbale wymieszać. Do ciasta dodać starty
żółty ser i pokrojoną
szynkę, wszystko ponownie wymieszać. W formę do muffinek włożyć papilotki, napełniać
ciastem do 3/4 wysokości. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C