Wykonanie
Muffinki z
szynką i
żółtym serem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, słodkich babeczek. Muffiny mają dość oryginalny, specyficzny smak szczególnie dla fanów babeczek na słodko dla których muffinki na ostro mogą być nie do końca ciekawym połączeniem. Pomimo tego, są one na pewno interesującą propozycją dla osób lubiących eksperymentować. Być może warto spróbować muffinków w nowej, wytrawnej wersji - ponieważ może się okazać, że niejednej osobie przypadną do gustu.
Babeczki warto dodatkowo podać z sosami, np.
czosnkowym, meksykańskim. Muffiny z
szynką i
serem będą świetną przekąska do
piwa lub np. jako dodatek do potraw grillowych zastępując tradycyjne
pieczywo.2
jajka340 g
mąki pszennej130 g
masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia
szynki (lub 125 ml dobrej jakości
oliwy)250 ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
szynki100 g dobrej jakości
żółtego serałyżeczka
ziół prowansalskichszczypta
suszonej pietruszkiszczypta
soliszczypta
pieprzuWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Szynkę kroimy w drobną kostkę i chwilkę podsmażamy na
maśle.
Masło roztapiamy.
Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy
jajka razem z
mlekiem i roztopionym
masłem, a następnie łączymy z
mąką i proszkiem. Do całości dodajemy
szynkę,
starty ser oraz
zioła. Dodatkowo doprawiamy szczyptą
soli oraz
pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche).