Wykonanie
Muffinki z
pieczarkami i
żółtym serem to interesująca alternatywa dla tradycyjnych słodkich babeczek. Muffiny mają dość specyficzny smak szczególnie dla amatorów słodkich babeczek dla których muffinki na ostro mogą być nie do końca ciekawym połączeniem. Jednak są one na pewno ciekawą propozycją dla osób lubiących eksperymentować. Myślę, że warto spróbować muffinków w nowej, wytrawnej wersji, ponieważ może się okazać, że niejednej osobie przypadną do gustu.
Babeczki warto podać z sosami, np.
czosnkowym, meksykańskim.2
jajka340 g
mąki pszennej130 g
masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia
pieczarek(lub 125 ml dobrej jakości
oliwy)250 ml
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia180 g
pieczarek100 g dobrej jakości
żółtego serałyżeczka
oreganołyżeczka
bazyliiszczypta
soliszczypta
pieprzuWszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową.
Pieczarki kroimy w drobną kosteczkę i chwilkę podsmażamy na
maśle. Na końcu doprawiamy
solą i
pieprzem.
Masło roztapiamy.
Ser ścieramy na tarce o niedużych oczkach.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiewamy. W osobnym naczyniu roztrzepujemy
jajka razem z
mlekiem i roztopionym
masłem, a następnie łączymy z
mąką i proszkiem. Do całości dodajemy
pieczarki,
starty ser,
oregano i
bazylię. Dodatkowo doprawiamy szczyptą
soli i
pieprzu.Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 1 cm od brzegu. Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (nie za długo ponieważ muffinki mogą stać się zbyt suche).