Wykonanie
[Nie są to pierwsze muffiny w moim wykonaniu, lecz pierwsze wytrawne. Zawsze mam jakieś
opory przed wykonywaniem "obiadowych" wersji dań, które znam jako ciasta, np. tarty. Okazuje się jednak, że zupełnie niepotrzebnie.
Mogę śmiało polecić te wytrawne muffiny, będące idealną przekąską lub przystawką.]
Składniki:125 g
masła250-300 ml
mleka (nieco ponad szklankę)2
jajka2 szklanki
mąki pszennejczubata łyżeczka
proszku do pieczeniałyżeczka
soliok. 150 g
sera żółtego wędzonegogarść
suszonej żurawinypieprz,
tymianek,
bazylia suszona (ewentualnie dowolne inne
przyprawy)Sparzyć
suszoną żurawinę na sitku i zostawić do osiąknięcia.
Masło rozpuścić, dodać zimne
mleko oraz
jajka i wymieszać.Osobno wymieszać wszystkie suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
pieprz,
tymianek,
bazylię.
Ser pokroić w niezbyt dużą kostkę i wmieszać razem z
żurawiną do suchych składników. Wlać mokre składniki (
masło z
mlekiem) do
mąki i wymieszać niezbyt dokładnie, pozostawiając grudki.Nakładać ciasto do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek do muffin do 3/4 wysokości foremki.Piec w 200 o C przez 20-25 min.