ßßß Cookit - przepis na na oko, na język: wytrawne muffiny

na oko, na język: wytrawne muffiny

nazwa

Wykonanie

[Nie są to pierwsze muffiny w moim wykonaniu, lecz pierwsze wytrawne. Zawsze mam jakieś opory przed wykonywaniem "obiadowych" wersji dań, które znam jako ciasta, np. tarty. Okazuje się jednak, że zupełnie niepotrzebnie. Mogę śmiało polecić te wytrawne muffiny, będące idealną przekąską lub przystawką.]
Składniki:
125 g masła
250-300 ml mleka (nieco ponad szklankę)
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka soli
ok. 150 g sera żółtego wędzonego
garść suszonej żurawiny
pieprz, tymianek, bazylia suszona (ewentualnie dowolne inne przyprawy)
Sparzyć suszoną żurawinę na sitku i zostawić do osiąknięcia. Masło rozpuścić, dodać zimne mleko oraz jajka i wymieszać.
Osobno wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz, tymianek, bazylię. Ser pokroić w niezbyt dużą kostkę i wmieszać razem z żurawiną do suchych składników. Wlać mokre składniki (masło z mlekiem) do mąki i wymieszać niezbyt dokładnie, pozostawiając grudki.
Nakładać ciasto do wyłożonych papilotkami (lub silikonowych) foremek do muffin do 3/4 wysokości foremki.
Piec w 200 o C przez 20-25 min.
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2013/12/wytrawne-muffiny.html