Wykonanie
W ogródku u cioci zatrzęsienie
cukinii.
Bazylia też piękna i dorodna, dlatego postanowiłam wyczarować muffinki z
cukini, którą uwielbiam. Z tym warzywem z rodziny dyniowatych doskonale komponuje się
czosnek,
bazylia i pikantny
ser żółty. Ja dodałam zwykły edamski i szczyptę
chili. Sami przekonajcie się, że to był strzał w dziesiątkę. Wytrawne muffinki idealnie sprawdzają się w roli kolacji oraz przekąski zamiast
chipsów, czy kanapek. Myślicie co zrobić z pozostałą bazylią? Zróbcie pesto . Idealnie sprawdzi się w roli dodatku do tych muffinek.Porcja na 24 sztukSkładniki:375 g
mąki pszennej,łyżeczka
soli,250 ml
mleka,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,2
jajka,125 g
masła,10 dag
sera żółtego,2 małe
cukinie,2 ząbki
czosnku,gałązka
bazyliiPrzygotowanie:
Cukinię i
ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Masło roztopić i wystudzić. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni.
Bazylię posiekać drobno,
czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać
mąkę,
proszek do pieczenia i dodać
sól. Do drugiej rozbić
jajka, dodać
mleko i roztrzepać widelcem. Dodać przestudzone
masło. Do suchych składników wlać mokre i dokładnie wymieszać. Dodać
cukinię,
bazylię,
ser żółty i
czosnek. Wymieszać dokładnie. Ciasto nie będzie miało jednolitej masy. Do 3/4 wielkości foremek na muffiny przełożyć ciasto.
Piec w temp. 210 stopni przez 20-25 min. Po tym czasie wyciągnąć formę z muffinkami i poczekać aż chwilę przestygną. Z silikonowych foremek wypieki "wyskakują" i nie trzeba używać papilotek ani smarować
masłem.