ßßß Cookit - przepis na Wytrawne muffinki z cukinią, czosnkiem i bazylią

Wytrawne muffinki z cukinią, czosnkiem i bazylią

nazwa

Wykonanie

W ogródku u cioci zatrzęsienie cukinii. Bazylia też piękna i dorodna, dlatego postanowiłam wyczarować muffinki z cukini, którą uwielbiam. Z tym warzywem z rodziny dyniowatych doskonale komponuje się czosnek, bazylia i pikantny ser żółty. Ja dodałam zwykły edamski i szczyptę chili. Sami przekonajcie się, że to był strzał w dziesiątkę. Wytrawne muffinki idealnie sprawdzają się w roli kolacji oraz przekąski zamiast chipsów, czy kanapek. Myślicie co zrobić z pozostałą bazylią? Zróbcie pesto . Idealnie sprawdzi się w roli dodatku do tych muffinek.
Porcja na 24 sztuk
Składniki:
375 g mąki pszennej,
łyżeczka soli,
250 ml mleka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
125 g masła,
10 dag sera żółtego,
2 małe cukinie,
2 ząbki czosnku,
gałązka bazylii
Przygotowanie:
Cukinię i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić i wystudzić. Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni. Bazylię posiekać drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotować dwie miski. Do jednej przesiać mąkę, proszek do pieczenia i dodać sól. Do drugiej rozbić jajka, dodać mleko i roztrzepać widelcem. Dodać przestudzone masło. Do suchych składników wlać mokre i dokładnie wymieszać. Dodać cukinię, bazylię, ser żółty i czosnek. Wymieszać dokładnie. Ciasto nie będzie miało jednolitej masy. Do 3/4 wielkości foremek na muffiny przełożyć ciasto.
Piec w temp. 210 stopni przez 20-25 min. Po tym czasie wyciągnąć formę z muffinkami i poczekać aż chwilę przestygną. Z silikonowych foremek wypieki "wyskakują" i nie trzeba używać papilotek ani smarować masłem.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/07/wytrawne-muffinki-z-cukinia-czosnkiem-i.html