Wykonanie
Serowe bułeczki z
ziołami. Pokrojone na mniejsze kawałki dadzą
serowe ciasteczka. Bez
drożdży, więc nie są puszyste i „napowietrzone” – raczej miękkie i „konkretne”, jeśli wiecie co mam na myśli :) Z przypieczoną
serową skórką i zielonymi witkami
oregano. Smak
sera jest wyczuwalny – ja dodałam chaedar, twardy i w smaku lekko
orzechowy. Jeśli lubicie łagodniejsze, można użyć np. goudy.
Składniki na 8 trójkątów:4 łyżki stołowe schłodzonego, pokrojonego w kostkę
masła225 g
mąki pszennej + odrobina do podsypywania3 łyżeczki
proszku do pieczenia125 g startego
żółtego sera2 łyżki
oregano150 ml chudego
mlekapieprz,
sól,
słodka paprykaPrzygotowanie:1. Wyłóż blachy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej do 220 stopni.2. Do miski przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
pieprz. Dodaj
masło i rozcieraj opuszkami palców, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Dodaj
żółty ser,
oregano i wymieszaj. Wlej tyle
mleka, aby zagnieść ciasto.3. Na oprószonej
mąką stolnicy delikatnie wybór ciasto i rozpłaszcz dłonią, aby powstał placek o grubości ok. 2,5 cm.4. Uformuj okrągły placek, nożem pokrój go na 8 części (najpierw na krzyż,
potem każdy uzyskany trójkąt na dwa mniejsze). Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj każdy trójkąt
mlekiem i posyp po wierzchu zmieloną
papryką.5. Piecz przez 10-15 minut. Bułeczki zrobią się złotobrązowe, a od
papryki na wierzchu bardzo rumiane. Pozwól, żeby po upieczeniu nieco przestygły.