Wykonanie
Były mi potrzebne do
jagnięciny, natychmiast. Robiłam wcześniej, bardzo smaczne, ale oczywiście nie pamiętałam skąd był przepis. Poszukałam w internecie i wybór padł na przepis ze strony Every
Cake You Bake .Tortille wyszły bardzo dobre i poza czasem kiedy ciasto odpoczywało - bardzo szybkie do zrobienia. Jedna uwaga do przepisu - na podaną ilość
mleka zużyłam więcej
mąki ( ok 800 g a nie 500).Może to kwestia rodzaju
mąki, a może należało
mleko dodawać do
mąki a nie odwrotnie. Tak czy inaczej wyszły bardzo smaczne placki.Uwaga dodatkowa - placki, zimne,prosto z lodówki, są pyszne z
masłem i
solą !
składniki ( podaję tak jak w przepisie - na ok 12 placków)0,5 l
mleka500g
mąki pszennej50 g
masła1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniaprzygotowanie
Mleko podgrzać z
masłem aż
masło się rozpuści, dodać
sól i proszek, stopniowo, wyrabiając , dodawać
mąkę - ma powstać gładkie, elastyczne i nie klejące się do rąk ciasto ( na tym etapie musiałam dodać sporo
mąki żeby uzyskać zamierzony efekt). Uformować kulę , przykryć i odstawić na ok 30 min. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 kawałków i uformować kuleczki ( wyszło mi 16 kulek). Przykryć i odstawić na kolejne pół godziny. Rozgrzać mocno patelnię bez dodatku tłuszczu, kulki rozwałkować na bardzo cienkie placki, podsypując
mąką , i smażyć po ok 20 sek z każdej strony. W czasie gdy jeden placek się smaży - wałkować kolejny. Ciasto jest naprawdę miękkie i wałkuje się bez wysiłku - wygodny jest mały wałek. Tortille można przechowywać prze ok 3 dni w lodówce, (przed podaniem wrzucać na gorącą patelnię ) lub zamrozić Po dodaniu dodatkowej
mąki wyszło mi 16 placków.