ßßß
Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek)225 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia40 g masła w temperaturze pokojowej150 ml mleka1 1/2 łyżki cukruszczypta soli
Wykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło i wyrabiamy palcami tak, aby powstały grudki. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i sól. Mieszamy. Dolewamy stopniowo mleko i mieszamy ciasto nożem. Ręce obsypujemy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wykrawamy bułeczki (należy robić to szybkim, prostym ruchem tak, aby bułeczki nie zmieniły kształtu). Wycięte sconsy układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy w górnych partiach piekarnika przez 12 - 15 minut. Podajemy lekko ciepłe.