ßßß Cookit - przepis na Scones z Devonshire

Scones z Devonshire

nazwa

Wykonanie

Pisałam już tutaj kilka razy, że uwielbiamy scones'y. Robi się je szybko, zjada jeszcze ciepłe. Czy można marzyć o lepszym weekendowym śniadaniu? Ten przepis pochodzi z książki Delii Smith i spodobał się nam tak bardzo, że jednego dnia robiłam je dwa razy, na śniadanie i na kolację.
Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek)
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g masła w temperaturze pokojowej
150 ml mleka
1 1/2 łyżki cukru
szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło i wyrabiamy palcami tak, aby powstały grudki. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i sól. Mieszamy. Dolewamy stopniowo mleko i mieszamy ciasto nożem. Ręce obsypujemy mąką i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wykrawamy bułeczki (należy robić to szybkim, prostym ruchem tak, aby bułeczki nie zmieniły kształtu). Wycięte sconsy układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy w górnych partiach piekarnika przez 12 - 15 minut. Podajemy lekko ciepłe.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/02/Scones-z-Devonshire.html