Wykonanie
Pisałam już tutaj kilka
razy, że uwielbiamy scones'y. Robi się je szybko, zjada jeszcze ciepłe. Czy można marzyć o lepszym weekendowym śniadaniu? Ten przepis pochodzi z książki Delii Smith i spodobał się nam tak bardzo, że jednego dnia robiłam je dwa
razy, na śniadanie i na kolację.
Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek)225 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia40 g
masła w temperaturze pokojowej150 ml
mleka1 1/2 łyżki
cukruszczypta
soliWykonanie:Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy
masło i wyrabiamy palcami tak, aby powstały grudki. Dodajemy
proszek do pieczenia,
cukier i
sól. Mieszamy. Dolewamy stopniowo
mleko i mieszamy ciasto nożem. Ręce obsypujemy
mąką i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wykrawamy bułeczki (należy robić to szybkim, prostym ruchem tak, aby bułeczki nie zmieniły kształtu). Wycięte sconsy układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Pieczemy w górnych partiach piekarnika przez 12 - 15 minut. Podajemy lekko ciepłe.