Wykonanie
Bardzo smaczne, elastyczne, łatwe do zawijania i co najważniejsze- własnej produkcji tortille jak dla mnie doskonale zastępują te ze sklepu. No i są dużo, dużo tańsze ;) Wystarczy jeszcze tylko kilka dowolnych dodatków i pyszne wrapy gotowe ! Można je zamrozić, wtedy będą w pogotowiu na szybką przekąskę.
Składniki na 8 sztuk ( średnica 22 cm):
1 szklanka tłustego
mleka ( użyłam 7,5 % -
mleko do
kawy)
1 łyżka
masła1,5 do 2 szklanek
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:
Rozpuszczam
masło w
mleku - przy czym
mleko ma być ciepłe, ale nie gorące. Mieszając drewnianą łyżką dodaję
sól,
proszek do pieczenia i szklankę
mąki, po czym przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam je dosypując
mąkę tak, by dało się zagnieść w elastyczną, gładką kulę i by nie przyklejało się do rąk. Dzielę ciasto na 8 kulek, przykrywam ścierką i zostawiam na 20 minut. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowuję na cieniutki placek o średnicy ok. 20 cm, smażę po ok. 2 minuty na średnio rozgrzanej, suchej patelni. Podczas wałkowania staram się używać jak najmniej
mąki, by się nie paliła w trakcie smażenia.
Przepis autorski.