Wykonanie
Oto przepis, który dodałam już kilka dni temu do konkursu. Nie wiem jak Wy, ale ja każdy dzień zaczynam od
kawy. Tym razem postanowiłam dodać ją do
śniadaniowych gofrów, zdrowych, bo na
mące pełnoziarnistej i bez
cukru. Jeśli przepis się Wam spodoba, to zapraszam do głosowania tutaj . Z góry dziękuję.
Składniki (na 4 gofry):85 g
mąki pszennej pełnoziarnistej25 g stopionego
masła1
jajko85 ml
mleka50 ml świeżo zaparzonej
kawyszczypta
soliWykonanie:Zaparzyć
espresso i ostudzić.
Masło stopić i ostudzić. Rozgrzać gofrownicę.
Mąkę,
żółtko, stopione
masło,
mleko i
kawę wymieszać (można mikserem). W drugiej misce ubić
białka ze szczyptą
soli na puszystą pianę. Ubite
białka delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto wylewać na rozgrzaną gofrownicę i piec gofry po kilka minut. Upieczone gofry podawać z
owocami, polane
syropem klonowym.
/wydrukuj przepis/