Wykonanie
Każde, nawet dobrze już znane danie, urozmaici dodatek sosu. Podając potrawy z różnymi sosami zmieniamy ich smak i czynimy je bardziej różnorodnymi i atrakcyjnymi dla naszego podniebienia. Dobrze dobrany sos urozmaici nawet "zwykłe" kotlety. Sos
paprykowy znakomicie nadaje się do
steków, kotletów mielonych,
mięs duszonych i pieczonych czy pieczonego
kurczaka.
1 łyżka
masła2 łyżeczki
mąki pszennej250 ml zimnego
mleka3 łyżeczki łagodnego ajvaru
sól i
pieprz do smakuW rondelku rozpuścić
masło, dodać
mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić zimnym
mlekiem. Dodać ajvar, wymieszać. Chwilę gotować czekając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.