ßßß Cookit - przepis na Sos paprykowy do steków, kotletów, mięs i drobiu

Sos paprykowy do steków, kotletów, mięs i drobiu

nazwa

Wykonanie

Każde, nawet dobrze już znane danie, urozmaici dodatek sosu. Podając potrawy z różnymi sosami zmieniamy ich smak i czynimy je bardziej różnorodnymi i atrakcyjnymi dla naszego podniebienia. Dobrze dobrany sos urozmaici nawet "zwykłe" kotlety. Sos paprykowy znakomicie nadaje się do steków, kotletów mielonych, mięs duszonych i pieczonych czy pieczonego kurczaka.
1 łyżka masła
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml zimnego mleka
3 łyżeczki łagodnego ajvaru
sól i pieprz do smaku
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem. Dodać ajvar, wymieszać. Chwilę gotować czekając, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/05/Sos-paprykowy-so-stekow-kotletow-mies-i-drobiu.html