ßßß
BRUUUUKSELKA ! ! !Tak, łatwo zdać sobie sprawę, że ją uwielbiam :)Składniki :~ 1kg brukselkisos:~ dwie łyżki masła~ dwie płaskie łyżki mąki pszennej~szklanka mleka 1,5 %~ sól, pieprz~ gałka muszkatołowaPrzyrządzenie:Brukselkę dokładnie obrać, oczyścić i gotować w osolonej wodzie. Trzeba przy tym uważać by nie gotować za długo. Jakieś 15 minut na średnim ogniu.Sos: Z mąki i masła sporządzić zasmażkę (usmażyć mąkę w gorącym tłuszczu, aż do uzyskania konkretnego koloru), następnie dodać mleko i gotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem i gałką według uznania. Odstawić na chwilę.
Brukselkę wymieszać z sosem i dusić jeszcze przezparę minut.Przy podawaniu można posypać całość ulubionym serem.Przekonałam do niej nawet mojego młodszego brata :)a to jest sukces! :)