Wykonanie
Omlet to danie, które zwykle nie wymaga dużo planowania czy robienia specjalnych zakupów. W związku z tym robię go kiedy muszę zrobić "czyszczenie" lodówki albo nie miałam czasu żeby zaplanować wcześniej posiłek. Tym razem jednak przyrządziłam omlet całkowicie z premedytacją. Bo to bardzo smaczne i proste danie.
Składniki na omlet dla dwóch osób:6
jajek4-5 plastrów
szynki2 łyżki
startego sera (u mnie
ser carski)3 łyżki
mlekasól i
pieprzoliwamasłoSzynkę pokroić w cienkie paski i podsmażyć na rumiano na patelni lekko natłuszczonej
oliwą.
Jajka wbić do miski, dodać
mleko i doprawić
sola i
pieprzem. Rozbić widelcem na jednolitą masę. Na patelni roztopić 2-3 łyżki
masła i wylać na nie masę jajeczna. Smażyć omlet delikatnie poważając drewnianą szpatułką ścięte brzegi i wlewając pod nie płynną masę jajeczną. Kiedy omlet jest już prawie gotowy, tzn. na wierzchu jest prawie całkowicie ścięty, a spód zaczyna brązowieć, na wierzch wyłożyć równomiernie
szynkę i
ser. Odczekać aż
ser się stopi, można przykryć patelnię pokrywką. Kiedy omlet jest gotowy, delikatnie zsunąć go z patelni na talerz, jednocześnie składając go na pół. Podzielić na porcje, można podawać z
zieloną sałatą z
winegretem.