Wykonanie
Scrabled eggs with cheese on toast - scroll down for EnglishJajecznicy na kanapce wygodniej. Nam wygodniej z jajecznicą na kanapce! Nie potrzeba widelca, po prostu kilka gryzów w porannym pośpiechu. Że śniadanie jeść warto, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Że może być szybko, łatwo i do tego smacznie - warto się przekonać! No dobra, już dobra! W weekend nie musi być wcale szybko... ;)
Składniki (2 porcje):4
jajka1 pełna łyżka
startego sera2 pełne łyżeczki
masła2 łyżki
mlekasól,
pieprz4 kromki
chlebaopcjonalnie: kilka plastrów
szynki, posiekany szczypior/dymkaPrzygotowanie:
Jajka rozmącić w misce, dodać
sól i
mleko. Na patelni roztopić łyżeczkę
masła, dodać
jajka oraz
starty ser i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając. W międzyczasie przygotować grzanki - ja swoje powoli podpiekam na suchej patelni. Kiedy
jajka będą ścięte w takim stopniu jak lubimy, należy wyłączyć palnik, dodać drugą łyżeczkę
masła i wymieszać. Na grzankach można opcjonalnie ułożyć plastry
szynki, a następnie przełożyć jajecznicę. Oprószyć
pieprzem i przybrać posiekanym
szczypiorkiem lub
cebulką dymką. Podawać od razu. Smacznego!
SCRAMBLED EGGS WITH CHEESE ON TOASTIngredients (serves 2):4 eggs1 tablespoon grated cheese2 heaped teaspoons butter2 tablespoons milksalt, pepper4 bread slicesoptional: sliced ham, chopped chivePreparation:
Whisk eggs lightly in a bowl with a fork adding milk and salt. Melt 1 teaspoon of butter on the frying pan,
pour eggs, add grated cheese. Fry on the low heat and keep stirring. In the meantime prepare your toasts. I just put bread slices on hot frying pan with no oil and fry until it get crunchy on both sides. When eggs are as runny as you like them, turn off the heat, add remaining teaspoon of butter and mix. Lay ham slices on the toasts if you like and then add scrambled eggs. Sprinkle with pepper and chive if you want.
Serve immediately! ;)Thanks for stopping by! Please feel free to write your comment in English! I will be pleased :)