Wykonanie
Przepis ze starego zeszytu, pyszne, delikatne, z ciągnącym się
serem :) Podane z
ostrym sosem pomidorowym lub np
czosnkowo -
szczypiorkowym będą podstawą smakowitej kolacji, śniadaniu lub obiadu. Z podanych proporcji wychodzi około 10 sztuk.
0,5 litra
mleka80 gramów
masła1 szklanka
mąki pszennej (świetnie sprawdzi się orkiszowa)200 gramów
sera żółtego startego na dużych oczkachpęczek
szczypiorku4
jajasól,
pieprzulubiony sos o zdecydowanym smaku (może też być pikantny
ketchup)
Mleko zagotowujemy z
masłem, następnie jednym ruchem wsypujemy
mąkę, nie wyłączając gazu cały czas mieszamy, dopóki ciasto nie zacznie łatwo odchodzić od ścianek garnka ( u mnie około 8 minut). Masę schładzamy.
Jaja ubijamy na pianę, dodajemy do ciasta, wszystko razem dokładnie mieszamy; ma powstać jednolita masa.Następnie wsypujemy
ser żółty i posiekany
szczypior, mieszamy łyżką.Na rozgrzany
olej kładziemy niewielkie porcje ciasta, smażymy na złoto, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionym sosem.Rada: aby ciasto łatwo odchodziło od łyżki, maczajmy ją w szklance z ciepłą (ale nie gorącą)
wodą.