ßßß
Składniki:(na około 16 sztuk)250 g mąki pszennej250 ml mleka2 jajka50 ml oleju150 g startego sera żółtego85 g startej marchewkikawałek zielonej papryki½ pęczka szczypiorku2 ząbki czosnku2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki soli2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka słodkiej papryki lub opcjonalnie chillidodatkowo:70-80 g sera żółtego do posypania muffinekPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misce łączymy mleko, olej oraz lekko roztrzepane jajka. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, drobno pokrojony kawałek papryki, tartą marchew oraz ser żółty.W osobnym naczyniu łączymy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, solą oraz pozostałymi przyprawami. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy za pomocą trzepaczki lub widelca w jednym kierunku, tylko do momentu połączenia składników.Gotową masą wypełniamy silikonowe formy na muffiny do ¾ wysokości. (Nie polecam używania papierowych papilotek, ponieważ babeczki się do nich przyklejają). Z wierzchu każdą muffinkę posypujemy dodatkowo startym żółtym serem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. W przypadku sprawdzenia stopnia wypieczenia za pomocą wykałaczki, muffinki mogą się wydawać mokre ze względu na roztopiony żółty ser. Jednak na wykałaczce nie powinno znajdować się surowe ciasto.Gotowe muffiny wyjmujemy, studzimy na kratce. Podajemy je na ciepło lub na zimno. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.Smacznego!