Wykonanie
Wytrawne muffiny z
żółtym serem to znakomita alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanych słodkich babeczek. I choć zawsze pozostanę wierną fanką
czekoladowych muffinów, to wersję na słono równie gorąco Wam polecam. Jest to sprawdzony przepis na smaczną i pożywną przekąskę. Poniższe babeczki bardzo często towarzyszą mi jako przekąska w podróży, na imprezie lub po prostu jako drugie śniadanie. Ich niebywałą zaletą jest fakt, że dość długo zachowują świeżość. Wystarczy włożyć je do plastikowego pojemnika i zostawić temperaturze pokojowej. Niestety mają jedną wadę... zbyt szybko znikają! Rozważcie wiec upieczenie podwójnej porcji ;).

Składniki:(na około 16 sztuk)250 g
mąki pszennej250 ml
mleka2
jajka50 ml
oleju150 g
startego sera żółtego85 g startej
marchewkikawałek
zielonej papryki½ pęczka
szczypiorku2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
słodkiej papryki lub opcjonalnie
chillidodatkowo:70-80 g
sera żółtego do posypania muffinekPrzygotowanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misce łączymy
mleko,
olej oraz lekko roztrzepane
jajka. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekany
szczypiorek, drobno pokrojony kawałek
papryki, tartą
marchew oraz
ser żółty.W osobnym naczyniu łączymy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia,
solą oraz pozostałymi
przyprawami. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy za pomocą trzepaczki lub widelca w jednym kierunku, tylko do momentu połączenia składników.Gotową masą wypełniamy silikonowe formy na muffiny do ¾ wysokości. (Nie polecam używania papierowych papilotek, ponieważ babeczki się do nich przyklejają). Z wierzchu każdą muffinkę posypujemy dodatkowo startym
żółtym serem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. W przypadku sprawdzenia stopnia wypieczenia za pomocą wykałaczki, muffinki mogą się wydawać mokre ze względu na roztopiony
żółty ser. Jednak na wykałaczce nie powinno znajdować się surowe ciasto.Gotowe muffiny wyjmujemy, studzimy na kratce. Podajemy je na ciepło lub na zimno. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej.Smacznego!