Wykonanie
26 września 2014(Na ok. 10 kotletów)Składniki:300g.
mięsa mielonego wieprzowego200g.
kiszonej kapusty z
marchewką200g. ugotowanych opieńków5 ząbków
czosnku1/2 szklanki rosołu1
jajko1/2 szklanki
bułki tartej3 łyżki
mąki pszennej1 łyżeczki
soli i
pieprzu1/2 łyżeczki
chili i
słodkiej paprykiolej do smażenia
Przygotowanie:Ugotowane opieńki pokroić drobno.
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
Mięso mielone przełożyć do miski dodać resztę składników(
kapustę kiszoną,opieńki,
czosnek,rosół,
jajko,
bułkę tartą,
mąkę oraz
przyprawy)Wyrobić rękoma masę. na patelni rozgrzać
olej.Z masy formować zgrabne kotlety dłońmi nawilżonymi w wodzie ponieważ jest dość lepka.Smażyć kotlety na rumiano z obu stron.Podawać z ulubionymi dodatkami.SmacznegoPost navigation← Prosty w przygotowaniu,rozgrzewający i zdrowy dodatek na ciepło do głównego dania.Świetnie komponuje się z kotletami mielonymi.Typowe roladki kuchni śląskiej z bardziej bogatym wnętrzem i ostry smakiem
chrzanu.Podane z sosem w którym się dusiły i kluskami śląskimi smakują wyśmienicie :) →