ßßß Cookit - przepis na Mielone z kiszoną kapustą i opieńkami

Mielone z kiszoną kapustą i opieńkami

nazwa

Wykonanie

26 września 2014
(Na ok. 10 kotletów)
Składniki:
300g.mięsa mielonego wieprzowego
200g. kiszonej kapusty z marchewką
200g. ugotowanych opieńków
5 ząbków czosnku
1/2 szklanki rosołu
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczki soli i pieprzu
1/2 łyżeczki chili i słodkiej papryki
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ugotowane opieńki pokroić drobno.
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
Mięso mielone przełożyć do miski dodać resztę składników( kapustę kiszoną,opieńki,czosnek,rosół,jajko,bułkę tartą,mąkę oraz przyprawy)Wyrobić rękoma masę. na patelni rozgrzać olej.
Z masy formować zgrabne kotlety dłońmi nawilżonymi w wodzie ponieważ jest dość lepka.
Smażyć kotlety na rumiano z obu stron.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego
Post navigation
← Prosty w przygotowaniu,rozgrzewający i zdrowy dodatek na ciepło do głównego dania.Świetnie komponuje się z kotletami mielonymi.
Typowe roladki kuchni śląskiej z bardziej bogatym wnętrzem i ostry smakiem chrzanu.Podane z sosem w którym się dusiły i kluskami śląskimi smakują wyśmienicie :) →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/calkiem-inne-kotlety-mielone-lekko-kwasne-dzieki-kapuscie-i-mocno-czosnkowe-ze-smakiem-jesiennych-grzybow