Wykonanie
Zainspirowany przepisem na kluseczki z
brukselki, postanowiłem poeksperymentować z
marchewką. Tym razem nie są to kopytka, tylko kluseczki na bazie
marchewki. Oprócz
mąki dodałem trochę
bułki tartej. Wyszły bardzo smaczne.
Składniki:
marchew – 0,5 kg
mąka pszenna – 200 gram
bułka tarta – 3 łyżki
jajko – 1 szt.1 łyżka
olejusólUgotowaną
marchewkę przeciskamy przez praskę, mieszamy z połową
mąki,
bułką tartą i
jajkiem. Stopniowo dosypujemy resztę
mąki, aż uznamy, że z ciasta da się już robić kulki. Tak jak przy kopytkach ilość
mąki zależy od tego jak mokra jest
marchewka. Kuleczki lepimy mocząc często ręce w zimnej wodzie. Wrzucamy pojedynczo do wrzątku (z odrobiną
oleju i łyżeczką
soli). Delikatnie mieszamy, żeby nie przystały do dna i gotujemy około 10 minut od wypłynięcia.