Wykonanie
Dzisiaj coś bardziej nietypowego... muffiny z
papryką! ;) Świetna przekąska na imprezy i nie tylko.
Czerwoną paprykę można uzupełnić
ostrą papryczką chilli - wtedy muffiny będą ostre i bardzo wyraziste ;) Ciasta wystarcza na 12 muffinek.Wczoraj utworzyłam stronę mojego bloga na facebooku, którą można znaleźć tutaj: JP Gotuje . Zachęcam do 'lajkowania', dzięki temu możecie być na bieżąco z przepisami :)

Składniki- 1/2
żółtej papryki- 1/2
zielonej papryki- 1/2
czerwonej papryki- 1,5 szklanki
startego sera żółtego (np. gouda)- 250 g
mąki pszennej- 2
jajka- 60 ml
oleju roślinnego- 1/2 szklanki
śmietany 18%- 1 szklanka
mleka- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1 łyżeczka
soli- troszkę
pieprzu- 2 łyżeczki
słodkiej paprykiPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 C. Formę na muffiny wysmarować
masłem. W misce wymieszać
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia, starty
żółty ser,
sodę oczyszczoną i
przyprawy (
sól,
pieprz,
słodką paprykę).
Paprykę umyć i pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać do suchych składników. W osobnym naczyniu roztrzepać
jajka, dodać
olej roślinny,
śmietanę i
mleko, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych i mieszać do połączenia. Przygotowanym
ciastem wypełniać wgłębienia formy do pieczenia. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 25 minut. Podawać ostudzone. Smacznego!