ßßß
Składniki- 1/2 żółtej papryki- 1/2 zielonej papryki- 1/2 czerwonej papryki- 1,5 szklanki startego sera żółtego (np. gouda)- 250 g mąki pszennej- 2 jajka- 60 ml oleju roślinnego- 1/2 szklanki śmietany 18%- 1 szklanka mleka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1 łyżeczka soli- troszkę pieprzu- 2 łyżeczki słodkiej paprykiPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 C. Formę na muffiny wysmarować masłem. W misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, starty żółty ser, sodę oczyszczoną i przyprawy (sól, pieprz, słodką paprykę). Paprykę umyć i pokroić w drobniutką kosteczkę, dodać do suchych składników. W osobnym naczyniu roztrzepać jajka, dodać olej roślinny, śmietanę i mleko, wymieszać. Mokre składniki dodać do suchych i mieszać do połączenia. Przygotowanym ciastem wypełniać wgłębienia formy do pieczenia. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 25 minut. Podawać ostudzone. Smacznego!