Wykonanie
Znudziła mi się
karkówka z grilla, nawet ta najlepiej na świecie doprawiona przez mojego
męża. Nie kręci mnie grillowana
kaszanka, a
białej kiełbasy z rusztu zupełnie nie rozumiem. Czy nie ciekawiej jest podać coś na patyku, fajny szaszłyk przekładany warzywami, albo
mielone mięso nadziewane na patyczki od lizaków? Ale jeśli macie ochotę na bezmięsne danie z grilla, zróbcie koniecznie lekkie szaszłyki z
łososia i
dorsza . Są po prostu wyśmienite!

Zrzucam sandały z nóg, zadzieram wysoko spódnicę i brodzę bosymi stopami po wilgotnej od rosy trawie. Będziemy jeść śniadanie na tarasie. Zagramy w bule i będziemy wąchać kwitnące jabłonie. Radość, spokój, słońce wszędzie! Tymczasem wędkuję w poszukiwaniu marzeń razem z Turin Brakes . Posłuchajcie "Fishing For A Dream" …Czy wiecie gdzie "spotyka się kultura i jedzenie"? Oczywiście na łamach " Bon Apetit Magazine " i to od 1956 roku. Przeglądanie ich strony, podglądanie fejsowego profilu zawsze natchnie mnie pysznym pomysłem na obiad. A czasem po prostu sprawi wiele, wiele radości. Pomysł na piękne łososiowe szaszłyki pochodzi właśnie z tego magazynu. Koniecznie zróbcie je na majówkę!

Nie pozwól szaszłykom zbyt długo być na ogniu, a ten zaś musi być niewielki. To ważne, by
ryba pozostała soczysta, a nie przesuszona.
Łososia doprawiłam tak jak sugeruje "Bon Apetit Magazine", czyli
oregano,
sezamem, kuminem,
solą i różowym
pieprzem, ale
dorsza zrobiłam w innej wersji i nie
mogę się zdecydować, która mi bardziej smakuje…

2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego
oregano1 łyżeczka utłuczonego w moździerzu kuminu1/2 łyżeczki
soli (ja mało
solę)1 łyżeczka pokruszonych ziaren różowego
pieprzu2 łyżeczki
sezamuładny kawałek
świeżego łososiacieniutkie plasterki wyszorowanej
cytrynyoliwa z oliwek extra virginPrzygotuj mieszankę do przyprawienia szaszłyków - wymieszaj razem wszystkie składniki. Można to zrobić nawet 2 dni wcześniej.
Łososia umyj, osusz i pokrój na równe sześciany o
boku ok 4-5cm. Nadziewaj je na podwójne patyczki szaszłykowe na przemian ze złożonymi na pół plasterkami
cytryny. Posmaruj lub
skrop szaszłyki z każdej strony
oliwą z oliwek i posyp przygotowaną
mieszanką przypraw. Grilluj na niewielkim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.

Szaszłyki z
dorsza z
cukinią i
czosnkiem niedźwiedzim2 łyżeczki drobno posiekanego
czosnku niedźwiedziego1/2 łyżeczki
soli (ja mało
solę)1/2 łyżeczki świeżo mielonych
płatków chilli2 łyżeczki czarnego
sezamuładny kawałek
polędwicy z
dorszacieniutkie plasterki zielonej lub żółtej
cukiniikilka cieniutkich plasterków
limonkioliwa z oliwek extra virginPrzygotuj mieszankę do przyprawienia szaszłyków - wymieszaj razem wszystkie składniki. Można to zrobić nawet 2 dni wcześniej.
Dorsza umyj, osusz i pokrój na równe sześciany o
boku ok 4-5cm. Nadziewaj je na podwójne patyczki szaszłykowe na przemian ze złożonymi na pół plasterkami
cukinii i
limonki. Posmaruj lub
skrop szaszłyki z każdej strony
oliwą z oliwek i posyp przygotowaną
mieszanką przypraw. Grilluj na niewielkim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony._______________Jeśli poszukujecie inspiracji na potrawy grillowe, zajrzyjcie do zakładki GRILL, znajdziecie tam tajne dodatki, sałatki i sosy do dań grilla, a także:

wyśmienite greckie souvlakicherry
pomidorki z grillaszaszłyki z
wołowiny ze
śliwką w
boczkukrewetki grillowane z
mangosataye z
kurczaka z
fistaszkowym sosemroladki z grillowanego
bakłażanaprzepyszne kofto-kiftety
imbirowe lizaki z
kurczakakulki jagnięce na patykugrillowany
ananas