Wykonanie

Dzisiaj mam danie obiadowe dla prawdziwych facetów,
śmieję się, bo moja znajoma zawsze powtarza, że
boczek jedzą tylko faceci. A to nie jest prawda, ponieważ kobitki też go lubią, ja lubię go bardzo. Nie jem codziennie, ale lubię dodawać go do różnych dań. A jak jeszcze
boczek jest naprawdę "chudy" i dojrzewający smakuje po prostu wspaniale i super wzbogaca smak potraw. Zrobiłam
polędwiczki z
kurczaka, zawinęłam je w
boczku i upiekłam z warzywami. Mniam jakie to było pyszne.Zapraszam :-)Składniki:-
polędwiczki z
kurczaka (400 g)- kilka plasterków
boczku - użyłam dojrzewający z masarni Zawistowski- 1 mała
cukinia- puszka
pomidorów krojonych-
sól,
pieprz- łyżka
olejuWykonanie:
Polędwiczki przyprawiamy
solą i
pieprzem i zawijamy w
boczek - jeden plaster na jedną polędwiczkę. Podsmażamy je krótko na patelni z łyżką
oleju. Odkładamy na talerz.
Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na tą samą patelnię co podsmażaliśmy
mięso, przesmażamy i dodajemy
pomidory krojone z puszki, możemy użyć także świeżych - tak 2-3
pomidorki. Doprawiamy odrobiną
soli i
pieprzu.Do naczynia (żaroodporne z pokrywką lub inne) przekładamy warzywa i układamy
mięso, wtykamy
polędwiczki tak, aby wręcz były pokryte warzywami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut, przekładamy na talerze.Smacznego.
