ßßß
Dzisiaj mam danie obiadowe dla prawdziwych facetów, śmieję się, bo moja znajoma zawsze powtarza, że boczek jedzą tylko faceci. A to nie jest prawda, ponieważ kobitki też go lubią, ja lubię go bardzo. Nie jem codziennie, ale lubię dodawać go do różnych dań. A jak jeszcze boczek jest naprawdę "chudy" i dojrzewający smakuje po prostu wspaniale i super wzbogaca smak potraw. Zrobiłam polędwiczki z kurczaka, zawinęłam je w boczku i upiekłam z warzywami. Mniam jakie to było pyszne.Zapraszam :-)Składniki:- polędwiczki z kurczaka (400 g)- kilka plasterków boczku - użyłam dojrzewający z masarni Zawistowski- 1 mała cukinia- puszka pomidorów krojonych- sól, pieprz- łyżka olejuWykonanie:Polędwiczki przyprawiamy solą i pieprzem i zawijamy w boczek - jeden plaster na jedną polędwiczkę. Podsmażamy je krótko na patelni z łyżką oleju. Odkładamy na talerz.Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy na tą samą patelnię co podsmażaliśmy mięso, przesmażamy i dodajemy pomidory krojone z puszki, możemy użyć także świeżych - tak 2-3 pomidorki. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.Do naczynia (żaroodporne z pokrywką lub inne) przekładamy warzywa i układamy mięso, wtykamy polędwiczki tak, aby wręcz były pokryte warzywami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut, przekładamy na talerze.Smacznego.