Wykonanie
Składniki2 porcje12
krewetek Black Tiger1 duży ząbek
czosnkusól,
pieprz, kawałeczek
papryczki chili2 łyżki
oliwy extra vergine2 małe
cukinie10
pomidorków koktajlowych1 szklanka listków
bazyliicząstki
cytryny do skropieniaPrzygotowanieOczyszczone
krewetki rozmrozić jeśli były mrożone. Osuszyć, włożyć do miski, dodać 1 łyżkę
oliwy extra vergine, starty
czosnek, posiekaną
chili oraz doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać.Z nieobranej
cukinii zrobić spaghetti specjalną obieraczką do julienne (środkowej części
cukinii z nasionami nie wykorzystywać).
Pomidorki pokroić na połówki, doprawić
solą,
pieprzem i skropić
oliwą.Na patelni roztopić łyżkę
oliwy, włożyć
krewetki i obsmażyć z każdej strony po około 1 i 1/2 minuty. Włożyć
cukinię i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 1/2 minuty. Wymieszać, wyłożyć na talerze.Doprawić
solą,
pieprzem, dodać
pomidorki i
bazylię. Można skropić
oliwą. Podawać z cząstką
cytryny do skropienia.