ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z cukinii z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Spaghetti z cukinii z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
12 krewetek Black Tiger
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz, kawałeczek papryczki chili
2 łyżki oliwy extra vergine
2 małe cukinie
10 pomidorków koktajlowych
1 szklanka listków bazylii
cząstki cytryny do skropienia
Przygotowanie
Oczyszczone krewetki rozmrozić jeśli były mrożone. Osuszyć, włożyć do miski, dodać 1 łyżkę oliwy extra vergine, starty czosnek, posiekaną chili oraz doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Z nieobranej cukinii zrobić spaghetti specjalną obieraczką do julienne (środkowej części cukinii z nasionami nie wykorzystywać). Pomidorki pokroić na połówki, doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą.
Na patelni roztopić łyżkę oliwy, włożyć krewetki i obsmażyć z każdej strony po około 1 i 1/2 minuty. Włożyć cukinię i podsmażyć wszystko jeszcze ok. 1/2 minuty. Wymieszać, wyłożyć na talerze.
Doprawić solą, pieprzem, dodać pomidorki i bazylię. Można skropić oliwą. Podawać z cząstką cytryny do skropienia.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/makaron_z_cukinii/przepis.html