Wykonanie
Po ostatnio monotonnej kuchni
grzybowo-dyniowej zachciało mi się czegoś zielonego, czerwonego, morskiego :)
SKŁADNIKI:2 okrągłe
cukinie250g
krewetek mrożonych4
pomidory1
cebula2 ząbki
czosnkukilka czarnych
oliweksól,
pieprz,
białe wino,
bazylia,
chilli i
oliwa z oliwekPiekarnik nagrzać do 180 stopni.
Cukinii odciąć czapkę:) i opróżnić z wnętrza pozostawiająć1 cm ścianki. Oprószyć
solą,
pieprzem i wysmarować
oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez około 30 minut . Nie wyłączać piekarnika. Wyłożyć z piekarnika by ostygły.W międzyczasie przygotować
krewetki: obrać z pancerzy, oderwać głowy i ogonki, opłukać i osuszyć. Zeszklić
cebulkę na tłuszczu, a następnie delikatnie poddusić w
białym winie. Dodać
czosnek,
czarne oliwki i
pomidory .
Gotować aż stworzy się
pomidorowy sos, doprawić . Dodać
krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy.
Taki farsz nałożyć do wydrążonych
cukinii i ponownie włożyć do piekarnika na ok 10-15 minut.
Wyśmienicie kolorowe i smaczne :)