Wykonanie
Po ostatnio monotonnej kuchni
grzybowo-dyniowej zachciało mi się czegoś zielonego, czerwonego, morskiego :)
![](/Data/Images/marciochakucharzy.blogspot.com\2014_slash_09_slash_cukinia-faszerowana-krewetkami-w/l/-479556431.JPG)
SKŁADNIKI:2 okrągłe
cukinie250g
krewetek mrożonych4
pomidory1
cebula2 ząbki
czosnkukilka czarnych
oliweksól,
pieprz,
białe wino,
bazylia,
chilli i
oliwa z oliwek![](/Data/Images/marciochakucharzy.blogspot.com\2014_slash_09_slash_cukinia-faszerowana-krewetkami-w/l/1872989341.JPG)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Cukinii odciąć czapkę:) i opróżnić z wnętrza pozostawiająć1 cm ścianki. Oprószyć
solą,
pieprzem i wysmarować
oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez około 30 minut . Nie wyłączać piekarnika. Wyłożyć z piekarnika by ostygły.W międzyczasie przygotować
krewetki: obrać z pancerzy, oderwać głowy i ogonki, opłukać i osuszyć. Zeszklić
cebulkę na tłuszczu, a następnie delikatnie poddusić w
białym winie. Dodać
czosnek,
czarne oliwki i
pomidory .
![](/Data/Images/marciochakucharzy.blogspot.com\2014_slash_09_slash_cukinia-faszerowana-krewetkami-w/l/-2098153910.JPG)
Gotować aż stworzy się
pomidorowy sos, doprawić . Dodać
krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy.
![](/Data/Images/marciochakucharzy.blogspot.com\2014_slash_09_slash_cukinia-faszerowana-krewetkami-w/l/677072731.JPG)
Taki farsz nałożyć do wydrążonych
cukinii i ponownie włożyć do piekarnika na ok 10-15 minut.
![](/Data/Images/marciochakucharzy.blogspot.com\2014_slash_09_slash_cukinia-faszerowana-krewetkami-w/l/1684995753.JPG)
![](/Data/Images/marciochakucharzy.blogspot.com\2014_slash_09_slash_cukinia-faszerowana-krewetkami-w/l/579675583.JPG)
Wyśmienicie kolorowe i smaczne :)