Wykonanie
Składniki2 porcje10
krewetek Black Tiger2 małe
cukinie1 ząbek
czosnkukawałeczek
papryczki chili2 liście
jarmużu1
pomidor1/2
cebuli, pokrojonej w kosteczkęopcjonalnie: 4 łyżki
białego wina lub martinioraz:
masłooliwasól,
pieprzPrzygotowanieMrożone
krewetki rozmrozić.
Cukinię przyciąć na końcach, obieraczką do julienne wyciąć spaghetti (omijać środkową część
cukinii z nasionami). Oczyszczone
krewetki osuszyć, doprawić
solą,
pieprzem, łyżeczką
oliwy, startym
czosnkiem i posiekaną
chili.
Jarmuż umyć, oderwać liście od twardej części pośrodku.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, przekroić, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę.Na patelni roztopić łyżkę
masła z 1 łyżką
oliwy, włożyć
cebulkę i zeszklić ją, dodać
krewetki i obsmażyć po minucie z każdej strony.Przesunąć je na bok patelni a w wolne miejsce włożyć posiekane liście
jarmużu. Dodać trochę więcej
masła lub
oliwy w razie potrzeby. Smażyć przez 2 minuty co chwilę mieszając, wymieszać z
krewetkami i razem podgrzewać jeszcze przez kolejne 2 minuty.Wlać
wino lub martini i dusić przez pół minuty. Dodać pokrojone w kosteczkę
pomidory i gotować przez minutę na większym ogniu, doprawić
solą i
pieprzem.Włożyć
makaron z
cukinii, wymieszać i chwilę razem podgrzewać.WskazówkiW wersji
paleo przepisu należy pominąć
masło i
wino.