Wykonanie
Scroll down for EnglishJuż długo nie było przepisu na
makaron. Dziś chciałabym Wam zaproponować linguine z
sardynkami i
pomidorkami. Bardzo szybkie, proste i zarazem mocno wykwintne danie. Jak chcesz kogoś zachwycić daniem to to jest właściwe rozwiązanie.
Składniki dla 4 osób :400g linguine450 g filety z sardynek500 g
pomidorków koktajlowych1 lub 2 ząbki
czosnku1
chilisól i
pieprzoliwa z oliwek extra virgin100 ml
białego wina wytrawnegoPrzygotowanie:
Sardynki oczyszczamy i filetujemy, usuwamy głowę, kręgosłup, myjemy pod bieżącą
wodą. Tymczasem stawiamy na ogniu garnek z
wodą na
makaron. W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy
olej z
czosnkiem i
chili.
Podsmażamy lekko
czosnek i dodajemy filety z sardynek. Mieszamy łyżką, aż zmienią kolor na biały (2 lub 3 minuty).
W tym momencie, dolewamy
wino, gotujemy, aż wszystko odparuje. Ogień powinien być zawsze wysoki. Kiedy
wino odparowało, dodajemy
pomidorki, umyte i pokrojone na małe kawałki.
Doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy, a następnie przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień. Gotujemy
makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony
makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionLinguine with Sardines and TomatoesIngredients for 4:400g linguine450 g fillets of sardines500 g cherry tomatoes1 or 2 cloves of garlic1
chilisalt and pepper
olive oil extra virgin100 ml dry white
wineDirection:Rinse the sardines and remove heads (typically done by hand). Remove spine and open each fish. Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes.In a pan heat some
olive oil and add the garlic and the
chili. Bake until garlic is
very translucent, add the sardines. Mix with a spoon until it change color to white (2 or 3 minutes).
Pour wine and boil until everything has evaporated. When the
wine has evaporated, add the tomatoes, washed and cut into small pieces. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates.
Serve immediately.