ßßß
Składniki dla 4 osób :400g linguine450 g filety z sardynek500 g pomidorków koktajlowych1 lub 2 ząbki czosnku1 chilisól i pieprzoliwa z oliwek extra virgin100 ml białego wina wytrawnegoPrzygotowanie:Sardynki oczyszczamy i filetujemy, usuwamy głowę, kręgosłup, myjemy pod bieżącą wodą. Tymczasem stawiamy na ogniu garnek z wodą na makaron. W dużym rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem i chili.
Podsmażamy lekko czosnek i dodajemy filety z sardynek. Mieszamy łyżką, aż zmienią kolor na biały (2 lub 3 minuty).
W tym momencie, dolewamy wino, gotujemy, aż wszystko odparuje. Ogień powinien być zawsze wysoki. Kiedy wino odparowało, dodajemy pomidorki, umyte i pokrojone na małe kawałki.
Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, a następnie przykrywamy pokrywką i zmniejszamy ogień. Gotujemy makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzony makaron dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy i podajemy.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionLinguine with Sardines and TomatoesIngredients for 4:400g linguine450 g fillets of sardines500 g cherry tomatoes1 or 2 cloves of garlic1 chilisalt and pepperolive oil extra virgin100 ml dry white wineDirection:Rinse the sardines and remove heads (typically done by hand). Remove spine and open each fish. Cook the pasta according to the packet instructions in a large pot of salted, boiling water until al dente. Wash the tomatoes.In a pan heat some olive oil and add the garlic and the chili. Bake until garlic is very translucent, add the sardines. Mix with a spoon until it change color to white (2 or 3 minutes). Pour wine and boil until everything has evaporated. When the wine has evaporated, add the tomatoes, washed and cut into small pieces. Taste and season with salt and pepper. Drain pasta and mix with the sauce. Share the plates. Serve immediately.