Wykonanie

Pyszna
tarta warzywna na spodzie z
ciasta francuskiego. Powstała w
sumie dosyć przypadkowo z tego co znalazłam w lodówce. Idealnie krucha z pysznym
serem feta. Z uwagi na dodatek
kurczaka jest zdecydowanie bardziej pożywna od publikowanej wcześniej tatry z
porami i
cukinią, ale zapewniam że niemniej smaczna. Polecam :)Składniki:1 opakowanie (275g)
ciasta francuskiego200ml
śmietany2 łyżeczki
mąki pszennej1 opakowanie mieszanki "warzywa na patelnie" (u mnie
brokuły,
kukurydza,
marchewka,
papryka,
fasolka - po grecku)200g
sera feta1 duży
por1 mała
papryczka chili1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
estragonukilka nuggetsów
kurczakowych lub podsmażonych kawałków
kurczakasos tzatziki:200g
jogurtu greckiego1
ogóreksól,
pieprzkoperek2-3 ząbki
czosnkuOgórka umyć, obrać i zetrzeć na tarce (grube oczka). Wymieszać go z
jogurtem, dodać pokrojony drobno
koperek i przeciśnięty
czosnek. Doprawić
solą i
pieprzem. Odstawić.Zieloną część
pora odciąć pozostawiając białą i jasnozieloną. Przekroić ją wzdłuż i dokładnie wypłukać. Pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy. Na gorącą wrzucić
pora, wymieszane
zioła oraz drobniutko pokrojoną
papryczkę chili (bez ziarenek). Posolić i smażyć 5-10 minut a następnie podlać leciuteńko (ok 2 łyżki)
wodą i przykryć. Dusić, aż
por zmięknie. Odstawić.Warzywa wrzucić na rozgrzaną
oliwę i smażyć do miękkości na małym ogniu. Doprawić lekko.W tym czasie blachę o wymiarach ok 22x33 (najlepiej taką bez jednego
boku do zsuwania - wówczas łatwo wyjmiemy całą tarte po upieczeniu) wykładamy dokładnie papierem do pieczenia a na nim układamy starannie
ciasto francuskie. Przykrywamy je kolejną warstwa papieru do pieczenia i dociskamy mniejszą blaszką (najlepiej taką mniejszą o 1-2 cm na każdym z
boków). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, zdejmujemy górną blaszkę oraz papier do pieczenia i dopiekamy na złoto kolejne 3-5 min.Upieczone ciasto wyjmujemy. Rozsmarowujemy na nim
śmietanę wymieszaną z
mąką a następnie kolejno układamy:
pora, usmażone warzywa, pokrojone kawałki
kurczaka, pokruszony lub pokrojony w kostke
ser feta. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni i ponownie zapiekamy całość ok 5-7 minut. Wyjmujemy, polewamy
sosem tzatziki.Smacznego :)


