Wykonanie
Mizerię znają chyba wszyscy. Zawsze miałam z nią mały kłopot. Lubiłam, ale nie do końca. Ta którą zwykle
jadłam, w domu czy u znajomych , była dla mnie zazwyczaj nieco za słodka. Dopiero od kiedy zaczęłam robić swoja wersję, zupełnie bez
cukrową,
mogę z czystym sumieniem powiedzieć - lubię mizerię.
Śmietanę można zastąpić w całości
jogurtem,
czosnku dać więcej. Bardzo smakowita wersja mizerii, polecam!
składniki1 długi
ogórek200 g
śmietany3-4 łyżki
jogurtu greckiegołyżka
oliwy2 łyżki
koperku lub więcej1 ząbek
czosnku starty
sól,
pieprzprzygotowanie
Ogórek umyć, można obrać lub nie (ja skórkę zostawiam) pokroić w cienkie plasterki.
Śmietanę wymieszać z
jogurtem, startym
czosnkiem,
oliwą i
koperkiem. Doprawić
solą i
pieprzem. W misce wymieszać pokrojone w plasterki
ogórki ze
śmietanowym sosem. Smacznego!