Wykonanie
Jak tylko robi się nieco cieplej porzucam gorące zupy i robię chłodniki. Lubię je za łatwość i szybkość przygotowania, lubię za to, że z niewielu składników można przygotować coś naprawdę pysznego. A w upalny dzień taki chłodnik wystarczy za cały obiad. W tym przepisie można
maślankę zastąpić
kefirem, ważne, aby drobno pokroić
ogórki - będą lekko chrupały przy jedzeniu. Polecam!
składniki 4 porcjeok 500 g zielonych
ogórków400 g
maślanki500 g
jogurtu greckiegopęczek
koperku1 - 2 starte ząbki
czosnkusól,
pieprz3 łyżki
oliwy z oliwek + do polaniaprzygotowanieZielone
ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki. Pokroić
ogórki w bardzo drobną kostkę (3 do 5 mm). Można zetrzeć na tarce ale efekt będzie nieco inny. Dodać
maślankę i
jogurt, starty
czosnek, posiekany
koperek,
oliwę z oliwek, wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać przybrane
koperkiem, i polane
oliwą, Smacznego!