ßßß
Składniki (1 średnia miseczka):0,5 kg ogórków (u mnie 3 duże ogórki gruntowe)300-400 g gęstego jogurtu greckiego3-5 ząbków czosnkusól do smakuopcjonalnie: pieprz, oliwa z oliwek,Przygotowanie:Ogórki obrać i przekroić na pół. Za pomocą łyżeczki wydrążyć pestki (patrz zdjęcie poniżej). Tak przygotowane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć nadmiar soku i przełożyć do miski. Ogórki wymieszać z jogurtem, wcisnąć obrane ząbki czosnku, doprawić solą, ewentualnie dodać pieprz. Na koniec można skropić oliwą z oliwek. Gotowe!Propozycje podania: jako sos do grillowanych mięs, ryb, krewetek; jako dip : proponuję podać je do pokrojonego w paski czy trójkąty i podpieczonego w piekarniku lub na patelni pieczywa - to fajna propozycja na imprezę i alternatywa dla tradycyjnych chipsów; jako dip do warzyw: pokrojonych marchewek, selera naciowego, liści sałaty, rzodkiewek, groszku cukrowego itp. jako surówkę do obiadu, kiedy znudzi się Wam zwyczajna mizeria; jako sos do sałat; jako sos do pieczonych ziemniaków; jako sos do wrapsów czyli zawijasów z tortilli lub do chlebków pita ; jako sos do kanapek, poniżej moja propozycja.Kanapka z grillowanym kurczakiem i tzatzikami:Kromki pieczywa opiec w piekarniku, na grillu lub na suchej patelni. Na nich ułożyć grillowane lub smażone filety z kurczaka, przybrać dużą ilością tzatzików, można przybrać listkiem mięty, bazylii lub koperkiem. Smacznego!

