Wykonanie
Zapiekanka z
ziemniaków: https://www.mniammniam.com/s/zapiekanka%20z%20ziemniak%C3%B3w/ jest niezwykle smaczną potrawą i w połączeniu z
mięsem mielonym oraz z
żółtym serem jest wręcz idealnym daniem. Warto jednak od czasu do czasu zmienić coś w swoim jadłospisie i spróbować czegoś nowego. A gdyby tak zamiast
ziemniaków sięgnąć po makaron? Z całą pewnością można spodziewać się tego, że taka zapiekanka będzie smakowała wybornie. Do przygotowania zapiekanki można użyć niemalże wszystkich swoich ulubionych składników czy też produkty, które znajdują się właśnie w naszej lodówce.
Zamiast zapiekanki ziemniaczanej zapiekanka z
makaronemZapiekanka jest potrawą, do której pasuje niemalże wszystko. Jak najbardziej można sięgnąć po
mięso drobiowe czy też mielone wołowo-wieprzowe, po
rybę,
owoce morza, warzywa czy też nawet po
owoce. Nie raz przecież każdy z nas widział na karcie menu w pizzerii pozycje tropikalną czy hawajską z
ananasem. Wbrew pozorom taka pizza z
owocami smakuje przepysznie. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, aby do swojej zapiekanki dodać jakieś
owoce. Obecnie mamy tak ogromny wachlarz wyboru, jeśli chodzi o
makarony, że każdego dnia można przygotować zapiekankę w inny sposób. Jakich przykładowych składników będziemy potrzebować do przygotowania smakowitych zapiekanek?Zapiekanka makaronowa z
brukselką,
fasolką i
seremPotrzebne składniki: 400 g
makaronu typu rurki, opakowanie
mrożonej brukselki, opakowanie mrożonej
fasolki,
cebula, dwie puszki
pomidorów bez skórki, 150 g
sera typu
cheddar, dwie łyżki
oleju, trzy duże łyżki
mąki, półtorej szklanki
mleka, pęczek
kolendry,
sól i
pieprz do smaku.Zapiekanka makaronowa ze
szpinakiem,
grzybami i
kurczakiemPotrzebne składniki: 250g
makaronu,
cebula, 300g
szpinaku, dwa
filety z kurczaka, 200g
pieczarek, puszka
pomidorów, 200g
serka śmietankowego, dwie szklanki
startego sera typu
mozzarella, łyżeczka świeżego
czosnku,
zioła prowansalskie,
sól i
pieprz do smaku.Zapiekanka z
tuńczykiemPotrzebne składniki: 300g
makaronu typu świderki, puszka
tuńczyka w oleju,
cebula, szklanka
groszku konserwowego, 150g
sera żółtego, 200 ml kwaśnej
śmietany, duże
jajko, cztery łyżki
parmezanu,
oliwa,
sól i
pieprz do smaku.