Wykonanie
Share the post "Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce"Naleśniki mają coś takiego w sobie, że ze wszystkim są smaczne. Lubię je na słodko i na słono, smakują mi nawet z
serem, chociaż normalnie za
twarogiem nie przepadam. Dziś proponuję naleśniki po bolońsku, czyli z
mięsem w pysznym sosie na bazie
pomidorów, zapieczone pod beszamelem i warstwą
sera. Są absolutnie przepyszne! Jeżeli tak jak ja lubicie naleśniki w każdej formie i kształcie, proponuję moje naleśniki z
serem i sosem
rabarbarowo-
truskawkowym i naleśniki nadziewane
kurczakiem,
szpinakiem i
grzybami – obłędne!
Jeżeli nie przepadasz za przygotowywaniem
sosu beszamelowego i posiadasz Tefal Companion,
zrobi on go za Ciebie, szczegóły poniżej.
Scroll down for recipe in EnglishNaleśniki po bolońsku pod beszamelem(4 porcje)Składniki na naleśniki:200 g
mąki pszennej2
jajka2 szklanki
mlekasólolej do smażeniaSkładniki na sos:500 g
mięsa mielonego200 g
pieczarek, pokrojonych w kostkę1
papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym, pokrojona wkostkę1
cebula, pokrojona w kostkę400 g puszka krojonych
pomidorów2 łyżki
oleju roślinnego2 ząbki
czosnku posiekane1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1 łyżka posiekanej
bazyliisól,
pieprz,
cukier do smakuSładniki na beszamel:50 g
masła50 g
mąki400 ml
mlekasól,
pieprz i szczypta
gałki muszkatołowej do smaku100 g startej
mozzarelli do posypaniaPrzygotowanie naleśników:W celu przygotowania naleśników zmiksuj
mleko z
jajkami, po czym dodaj przesianą
mąkę i szczyptę
soli, ponownie zmiksuj i odstaw na 30 minut.Po tym czasie rozgrzej patelnię, dodaj łyżkę
oleju i usmaż z powstałego ciasta cienkie naleśniki.Przygotowanie sosu:W celu przygotowania sosu, rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj
olej i
mięso i podsmaż przez 5 minut rozdrabniając, do lekkiego zarumienienia.Następnie dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 3 minuty.Po tym czasie dodaj
pomidory i
zioła i gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku
solą,
pieprzem i
cukrem.Przygotowanie
sosu beszamelowego:W rondelku najlepiej z grubym dnem rozpuść
masło, następnie wmieszaj do niego, najlepiej trzepaczką,
mąkę. Smaż całość mieszając ok. 2 minut i zacznij powoli dolewać
mleko. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i dopraw
solą,
pieprzem i gałką.Przygotowanie
sosu beszamelowego TCC:Do misy wyposażonej w trzepaczkę umieść
mąkę i
mleko, dopraw
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową i wymieszaj przy prędkości 7 przez 1 minutę. Następnie dodaj
masło i uruchom program sauce przy prędkości 4, temp. 90 oC na 8 minut i dopraw
solą,
pieprzem i gałką.Złożenie dania:Wyłóż na przygotowane naleśniki
mięsny sos,
zwiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym.Polej całość
sosem beszamelowym, posyp
serem i włóż do nagrzanego do 180 oC piekarnika na 20 minut.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients for crepes:200 g of all-purpose
flour2 eggs2 cups of milksaltoil for fryingIngredients for the sauce:500 g ground meat200 g of mushrooms, diced1 bell pepper, seeded and chopped1 onion, diced400 g can of chopped tomatoes2 tablespoons vegetable oil2 cloves of garlic, minced1/2 teaspoon of dried thyme1 tablespoon of chopped basilsalt, pepper, sugar to taste50 g butter50 g of
flour400 ml of milksalt, pepper and a pinch of nutmeg to taste100 g grated
mozzarellaPreparation of crepes:Mix the milk and eggs, then add the sifted
flour and a pinch of salt, mix again until smooth and set aside for 30 minutes.After this
time, heat pan over medium heat, add a tablespoon of oil and fry
thin crepes.Preparation of the sauce:Heat a large pan over medium heat, add oil and meat and cook for 5 minutes until browned.Then add chopped vegetables and cook, stirring occasionally, for 3 minutes.Next add the tomatoes and herbs and cook over low heat for about 15 minutes, until the sauce thickens. Season to taste with salt, pepper and sugar.Preparation of bechamel sauce :Heat medium saucepan over large heat, add the butter, cook until dossolves then
whisk in
flour. Cook, whisking, about 2 minutes and start adding milk whisking all the
time. Cook on the low heat until thickes, season with salt, pepper and nutmeg to taste and set aside.Preparation of bechamel sauce in TCC:Add
flour, milk, salt, pepper and nutmeg in a bowl fitted with whisking attachment and stir at speed of 7 for 1 minute. Then add the butter and start the sauce
mode at speed 4 , temperature 90 ° C for 8 minutes and season with salt, pepper and nutmeg to taste.Assembling the dish:Spread the sauce on prepared crepes, roll and place in a greased casserole.
Pour over béchamel sauce, sprinkle with cheese and place in a preheated to 180 oC oven for 20 minutes.Enjoy!
Share the post "Naleśniki po bolońsku pod beszamelem / Crepes bolognese with bechamel sauce"