Wykonanie
Ostatnio pokazałam Wam pizzę na spodzie z
kalafiora (kliknij po przepis). Jako, że bardzo mi posmakowała, postanowiłam zrobić kolejną, ale tym razem na spodzie z
brokuła. Ta przypadła mi do gustu nawet bardziej niż pierwsza wersja. Jest smaczna i zdrowia...czegóż chcieć więcej. Wiecie, że jeden kawałek pizzy z
pieczarkami na
drożdżowym cieście ma 365 kcal? Moja pizza w całości ma około 463 kcal... zatem którą wersję wybralibyście bez wyrzutów sumienia? Ja stawiam na dietetyczną pizzę, bo smakiem niczym nie odbiega od tej tradycyjnej. :) Z tego powodu dodaję przepis do akcji konkursowej: "Kudłaci kucharze na diecie", bo tak jak oni sądzę, że można jeść zdrowo nie rezygnując z ulubionych smaków i dań. Więcej informacji na temat Kudłatych Kucharzy oraz ich przepisów znajdziecie pod tym adresem: http://bit.ly/Oo6J5p .
Składniki:sos:puszka
pomidorów bez skórki1
cebula3 ząbki
czosnkupół łyżeczki
cukru2 łyżeczki
oreganołyżeczka
bazyliiłyżeczka
czosnku granulowanegoszczypta
tymiankusól i
pieprzolej do smażeniaspód do pizzy:1
brokuł1
jajko2 łyżki
otrębów żytnich (w diecie bezglutenowej pominąć)40 g startej
mozzarellipłaska łyżeczka
bazyliipłaska łyżeczka
oreganosól i
pieprzdodatki:
mozzarella2
pieczarkiPrzygotowanie:sos:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy wraz z posiekanym
czosnkiem na rozgrzanym
oleju. Po upływie 3 minut, na patelnię przelewamy
pomidory z puszki. Następnie dodajemy
przyprawy oraz
cukier. Dokładnie mieszamy. Grzejemy na wolnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Sos grzejemy do momentu odparowania
wody, czyli aż
zrobi się gęsty.spód:
Brokuł dzielimy na małe różyczki i usuwamy twarde części. Następnie gotujemy na parze przez 3-6 minut, aż będzie al dente. Po tym czasie blendujemy go lub rozdrabniamy w malakserze. W efekcie powinniśmy
mieć drobne ziarenka, ale nie puree. Następnie rozdrobniony
brokuł przecedzamy przez bardzo drobne sitko i odciskamy przez gazę, aby usunąć cały nadmiar
wody.
Brokuł doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
oregano i
bazylią. Za pomocą dłoni mieszamy go z
mozzarellą,
otrębami i
jajkiem. Na arkuszu papieru do pieczenia rozkładamy masę z
brokuła. Przygniatamy dłonią do grubości 1 centymetra i formujemy kształt koła. Papier do pieczenia przekładamy na rozgrzaną blachę. Spód podpiekamy 5 minut w temperaturze 180 stopni.pizza:Po wstępnym pieczeniu, wysuwamy blachę z piekarnika. Spód pizzy smarujemy sosem i układamy ulubione dodatki. W moim przypadku był to:
ser mozzarella oraz
pieczarki. Całość pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Podajemy
solo lub z ulubionymi dipami. Smacznego!