ßßß Cookit - przepis na Dietetyczna pizza na spodzie z brokuła

Dietetyczna pizza na spodzie z brokuła

nazwa

Wykonanie

Ostatnio pokazałam Wam pizzę na spodzie z kalafiora (kliknij po przepis). Jako, że bardzo mi posmakowała, postanowiłam zrobić kolejną, ale tym razem na spodzie z brokuła. Ta przypadła mi do gustu nawet bardziej niż pierwsza wersja. Jest smaczna i zdrowia...czegóż chcieć więcej. Wiecie, że jeden kawałek pizzy z pieczarkami na drożdżowym cieście ma 365 kcal? Moja pizza w całości ma około 463 kcal... zatem którą wersję wybralibyście bez wyrzutów sumienia? Ja stawiam na dietetyczną pizzę, bo smakiem niczym nie odbiega od tej tradycyjnej. :) Z tego powodu dodaję przepis do akcji konkursowej: "Kudłaci kucharze na diecie", bo tak jak oni sądzę, że można jeść zdrowo nie rezygnując z ulubionych smaków i dań. Więcej informacji na temat Kudłatych Kucharzy oraz ich przepisów znajdziecie pod tym adresem: http://bit.ly/Oo6J5p .
Składniki:
sos:
puszka pomidorów bez skórki
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki cukru
2 łyżeczki oregano
łyżeczka bazylii
łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta tymianku
sól i pieprz
olej do smażenia
spód do pizzy:
1 brokuł
1 jajko
2 łyżki otrębów żytnich (w diecie bezglutenowej pominąć)
40 g startej mozzarelli
płaska łyżeczka bazylii
płaska łyżeczka oregano
sól i pieprz
dodatki:
mozzarella
2 pieczarki
Przygotowanie:
sos:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy wraz z posiekanym czosnkiem na rozgrzanym oleju. Po upływie 3 minut, na patelnię przelewamy pomidory z puszki. Następnie dodajemy przyprawy oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Grzejemy na wolnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Sos grzejemy do momentu odparowania wody, czyli aż zrobi się gęsty.
spód:
Brokuł dzielimy na małe różyczki i usuwamy twarde części. Następnie gotujemy na parze przez 3-6 minut, aż będzie al dente. Po tym czasie blendujemy go lub rozdrabniamy w malakserze. W efekcie powinniśmy mieć drobne ziarenka, ale nie puree. Następnie rozdrobniony brokuł przecedzamy przez bardzo drobne sitko i odciskamy przez gazę, aby usunąć cały nadmiar wody. Brokuł doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią. Za pomocą dłoni mieszamy go z mozzarellą, otrębami i jajkiem. Na arkuszu papieru do pieczenia rozkładamy masę z brokuła. Przygniatamy dłonią do grubości 1 centymetra i formujemy kształt koła. Papier do pieczenia przekładamy na rozgrzaną blachę. Spód podpiekamy 5 minut w temperaturze 180 stopni.
pizza:
Po wstępnym pieczeniu, wysuwamy blachę z piekarnika. Spód pizzy smarujemy sosem i układamy ulubione dodatki. W moim przypadku był to: ser mozzarella oraz pieczarki. Całość pieczemy jeszcze przez około 10 minut. Podajemy solo lub z ulubionymi dipami. Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2014/04/dietetyczna-pizza-na-spodzie-z-brokua.html