ßßß
Potrzebujesz:Na spód:1 duży kalafior1 jajko45g tartego parmezanu1 łyżeczkę bazylii1 łyżeczkę oreganoszczyptę soli i pieprzuNa sos:1 puszkę pomidorów krojonych bez skórki1 cebulę3 ząbki czosnkupo 1 łyżeczce oregano, bazylii, ziół prowansalskich i cukruDodatki:4 pieczarki3/4 kulki mozzarelli4 plasterki salami5g tartego parmezanuPrzygotowanie:Spód:Kalafiora podzielić na różyczki i zmielić lub zblendować na jednolitą masę (ja to robię małymi porcjami).W garnku zagotować wodę (około litra) i na wrzątek wrzucić kalafior. Od momentu zagotowania gotować 10 minut co jakiś czas mieszając.Durszlak wyłożyć gazą. Odcedzić kalafior. Pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować sos.Gdy kalafior ostygnie trzeba go porządnie odcisnąć gazą. Odciśnięty kalafior mieszamy z pozostałymi składnikami spodu.Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na niego kładziemy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (sam blat, nie kładziemy jeszcze dodatków)Sos:Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory, doprawiamy i smażymy bez przykrycia do odparowania wody z sosu. Ma być gęsty. (koło 20 minut na wolnym ogniu)Przygotowanie pizzy:W trakcie gdy piecze się nam spód szykujemy dodatki: pieczarki obieramy, kroimy w półplastry i podsmażamy na bardzo mocno rozgrzanym oleju.Mozzarellę kroimy w małą kostkęSalami w kawałki wedle uznaniaNa podpieczony spód wykładamy sos, mozzarellę, pieczarki, salami. posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy jeszcze 10 minut.Smacznego!