ßßß Cookit - przepis na Pyszna pizza bezglutenowa

Pyszna pizza bezglutenowa

nazwa

Wykonanie

Ostatnie dwa dni zajadamy się pizzą na spodzie z kalafiora. Mąż po spróbowaniu tego specyfiku zażyczył sobie powtórkę następnego dnia. Pizza ogromnie smakowała nam obojgu. Śmiało może konkurować z wyrobami restauracyjnymi, a moim zdaniem nawet z tą konkurencją wygrywa. Warto zrobić chociaż raz żeby wiedzieć o czym mowa :)
Potrzebujesz:
Na spód:
1 duży kalafior
1 jajko
45g tartego parmezanu
1 łyżeczkę bazylii
1 łyżeczkę oregano
szczyptę soli i pieprzu
Na sos:
1 puszkę pomidorów krojonych bez skórki
1 cebulę
3 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce oregano, bazylii, ziół prowansalskich i cukru
Dodatki:
4 pieczarki
3/4 kulki mozzarelli
4 plasterki salami
5g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Spód:
Kalafiora podzielić na różyczki i zmielić lub zblendować na jednolitą masę (ja to robię małymi porcjami).
W garnku zagotować wodę (około litra) i na wrzątek wrzucić kalafior. Od momentu zagotowania gotować 10 minut co jakiś czas mieszając.
Durszlak wyłożyć gazą. Odcedzić kalafior. Pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować sos.
Gdy kalafior ostygnie trzeba go porządnie odcisnąć gazą. Odciśnięty kalafior mieszamy z pozostałymi składnikami spodu.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na niego kładziemy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (sam blat, nie kładziemy jeszcze dodatków)
Sos:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy pomidory, doprawiamy i smażymy bez przykrycia do odparowania wody z sosu. Ma być gęsty. (koło 20 minut na wolnym ogniu)
Przygotowanie pizzy:
W trakcie gdy piecze się nam spód szykujemy dodatki: pieczarki obieramy, kroimy w półplastry i podsmażamy na bardzo mocno rozgrzanym oleju.
Mozzarellę kroimy w małą kostkę
Salami w kawałki wedle uznania
Na podpieczony spód wykładamy sos, mozzarellę, pieczarki, salami. posypujemy resztą parmezanu. Pieczemy jeszcze 10 minut.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/03/pyszna-pizza-bezglutenowa.html