Wykonanie
Ostatnie dwa dni zajadamy się pizzą na spodzie z
kalafiora. Mąż po spróbowaniu tego specyfiku zażyczył sobie powtórkę następnego dnia. Pizza ogromnie smakowała nam obojgu. Śmiało może konkurować z wyrobami restauracyjnymi, a moim zdaniem nawet z tą konkurencją wygrywa. Warto zrobić chociaż raz żeby wiedzieć o czym
mowa :)
Potrzebujesz:Na spód:1 duży
kalafior1
jajko45g tartego
parmezanu1 łyżeczkę
bazylii1 łyżeczkę
oreganoszczyptę
soli i
pieprzuNa sos:1 puszkę
pomidorów krojonych bez skórki1
cebulę3 ząbki
czosnkupo 1 łyżeczce
oregano,
bazylii,
ziół prowansalskich i
cukruDodatki:4
pieczarki3/4 kulki
mozzarelli4 plasterki
salami5g tartego
parmezanuPrzygotowanie:Spód:
Kalafiora podzielić na różyczki i zmielić lub zblendować na jednolitą masę (ja to robię małymi porcjami).W garnku zagotować
wodę (około litra) i na wrzątek wrzucić
kalafior. Od momentu zagotowania gotować 10 minut co jakiś czas mieszając.Durszlak wyłożyć gazą. Odcedzić
kalafior. Pozostawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować sos.Gdy
kalafior ostygnie trzeba go porządnie odcisnąć gazą. Odciśnięty
kalafior mieszamy z pozostałymi składnikami
spodu.Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na niego kładziemy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach (sam blat, nie kładziemy jeszcze dodatków)Sos:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na niewielkiej ilości
oleju lub
oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy
pomidory, doprawiamy i smażymy bez przykrycia do odparowania
wody z sosu. Ma być gęsty. (koło 20 minut na wolnym ogniu)Przygotowanie pizzy:W trakcie gdy piecze się nam spód szykujemy dodatki:
pieczarki obieramy, kroimy w półplastry i podsmażamy na bardzo mocno rozgrzanym
oleju.
Mozzarellę kroimy w małą kostkę
Salami w kawałki wedle uznaniaNa podpieczony spód wykładamy sos,
mozzarellę,
pieczarki,
salami. posypujemy resztą
parmezanu. Pieczemy jeszcze 10 minut.Smacznego!