ßßß Cookit - przepis na Tarta caprese z pieczonymi pomidorami - pizza na cieście francuskim

Tarta caprese z pieczonymi pomidorami - pizza na cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Szybka alternatywa do domowej pizzy. Wystarczą 4 składniki : ciasto francuskie, pomidory, czosnek i mozzarella i pyszna tarta gotowa. Polecam z czystym sumieniem. Dobra zarówno na ciepło i na zimno. Pieczone pomidory nadają delikatnego smaku tarcie. U nas zostaje na dłużej i będzie dobrą opcją, kiedy będziemy mieć ochotę na pizzę, a nie będziemy mieć za dużo czasu na jej wykonanie.
Składniki:
- 8-10 pomidorów (w zależności od wielkości)
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 opakowania mozzarelli
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- świeży tymianek (lub suszony)
- świeża bazylia (lub suszona)
- świeże oregano (lub suszone)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Pomidory pokroić w grube (ok.1cm) plastry i ułożyć na blaszce* wysmarowanej oliwą. Pomiędzy pomidorami ułożyć czosnek w łupinkach. Wszystko oprószyć pieprzem, ułożyć gałązki tymianku, oregano. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piec ok 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce, mozzarellę pokroić w plastry.
Czosnek wycisnąć na ciasto i równomiernie rozprowadzić po cieście. Na ciasto ułożyć naprzemiennie upieczone plastry pomidora z mozzarellą, zostawiając 1-2 cm brzeg ciasta. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem. Całość delikatnie posolić.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok 20-25 minut - tak aby ciasto francuskie było upieczone.
Przed podaniem ułożyć świeże listki bazylii, lub oprószyć suszoną. Podawać od razu.
Smacznego!
* najlepiej użyć blachy do której nic nie przywiera, jeśli takiej nie macie, użyjcie więcej oliwy, ale bez przesady, bo ciasto francuskie, podczas pieczenia, również odda swój tłuszcz ;)
Źródło:http://cook-yourself.blogspot.com/2014/11/tarta-tarta-caprese-z-pieczonymi.html