Wykonanie
Szybka alternatywa do domowej pizzy. Wystarczą 4 składniki :
ciasto francuskie,
pomidory,
czosnek i
mozzarella i pyszna
tarta gotowa. Polecam z czystym sumieniem. Dobra zarówno na ciepło i na zimno. Pieczone
pomidory nadają delikatnego smaku tarcie. U nas zostaje na dłużej i będzie dobrą opcją, kiedy będziemy
mieć ochotę na pizzę, a nie będziemy
mieć za dużo czasu na jej wykonanie.
![](/Data/Images/cook-yourself.blogspot.com\2014_slash_11_slash_tarta-tarta-caprese-z-pieczonymi/l/-386408646.JPG)
Składniki:- 8-10
pomidorów (w zależności od wielkości)- 4 duże ząbki
czosnku- 2 opakowania
mozzarelli- 1 opakowanie
ciasta francuskiego- 1
jajko- świeży
tymianek (lub suszony)- świeża
bazylia (lub suszona)- świeże
oregano (lub suszone)- 2 łyżki
oleju-
sól,
pieprz![](/Data/Images/cook-yourself.blogspot.com\2014_slash_11_slash_tarta-tarta-caprese-z-pieczonymi/l/-81086271.JPG)
Pomidory pokroić w grube (ok.1cm) plastry i ułożyć na blaszce* wysmarowanej
oliwą. Pomiędzy
pomidorami ułożyć
czosnek w łupinkach. Wszystko oprószyć
pieprzem, ułożyć gałązki
tymianku,
oregano. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 ° C. Piec ok 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,
mozzarellę pokroić w plastry.
Czosnek wycisnąć na ciasto i równomiernie rozprowadzić po cieście. Na ciasto ułożyć naprzemiennie upieczone plastry
pomidora z
mozzarellą, zostawiając 1-2 cm brzeg ciasta. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym
żółtkiem. Całość delikatnie posolić.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok 20-25 minut - tak aby
ciasto francuskie było upieczone.Przed podaniem ułożyć świeże listki
bazylii, lub oprószyć suszoną. Podawać od razu.Smacznego!
![](/Data/Images/cook-yourself.blogspot.com\2014_slash_11_slash_tarta-tarta-caprese-z-pieczonymi/l/-2006755562.JPG)
* najlepiej użyć blachy do której nic nie przywiera, jeśli takiej nie macie, użyjcie więcej
oliwy, ale bez przesady, bo
ciasto francuskie, podczas pieczenia, również odda swój tłuszcz ;)