Wykonanie
Od niedawna mam przyjemność użytkować i testować kamień do pizzy . Muszę stwierdzić, że jest to naprawdę wspaniały wynalazek. Znakomicie nadaje się on do pieczenia pizzy oraz domowego
pieczywa. Kamień do wypieków to kawałek granitu, zazwyczaj o grubości 2 centymetrów. Można go kupić w postaci okrągłej lub prostokątnej, wówczas przycięty jest do wymiarów 40x30, tak aby pasował i mieścił się na blachach naszych piekarników. Kamienie występują w różnych wariantach kolorystycznych od grafitowo czarnej, aż po czerwoną i złotobrązową. Osobiście używam kamienia prostokątnego, o lekko różowej, piaskowej barwie, który wykonany jest granitu Grey
Tiny, wydobywanego w
Brazylii. Po zapoznaniu się z rozmaitymi opiniami w Internecie, wywnioskowałam, że lepiej zainwestować w kamień wykonany z granitu niż z szamotu, bowiem te granitowe są bardziej wytrzymałe. Poza tym granit bardzo długo utrzymuje i oddaje ciepło oraz doskonale wchłania
wodę. Dzięki tym wspaniałym właściwościom przygotowana pizza lub
pieczywo są chrupiące i zupełnie inne, niż te wypiekane na tradycyjnej blaszce.
Jednak z kamieniem, tak jak z każdym urządzeniem w kuchni, należy umiejętnie się obchodzić. Poniżej znajdziecie kilka rad jak użytkować kamień do pizzy, tak aby posłużył Wam wiele lat:Zawsze podgrzewamy kamień wraz z nagrzewającym się piekarnikiem. Nigdy nie wkładamy zimnego kamienia, do gorącego piekarnika, ponieważ nagła zmiana temperatur może spowodować jego popękanie.Piekarnik z kamieniem nagrzewamy z maksymalną temperaturą piekarnika, czyli 250 stopni, przez około 30-40 minut (długi czas nagrzewania rekompensowany jest przez krótki czas pieczenia).Mrożonki układamy na papierze do pieczenia, a nie bezpośrednio na kamieniu, po to aby uniknąć pęknięć.Zachowujemy wszelkie środki ostrożności podczas przenoszenia pizzy/pieczywa na rozgrzany kamień, bowiem bardzo łatwo o poparzenie. Najlepiej zorganizować sobie płaską drewnianą
łopatkę lub cienką deseczkę, którą oprószamy
mąką, a następnie z jej pomocą delikatnie zsuwamy pizzę/pieczywo na kamień.Zależnie od rodzaju i konsystencji ciasta, możemy używać papieru do pieczenia.Na kamieniu ciasto piecze się bardzo szybko, około 5-8 minut. Jeśli planujecie położyć na pizzę
mięso lub inne składniki wymagające dłuższej obróbki cieplnej, najlepiej przygotować je wcześniej.Po upieczeniu, kamień pozostawiamy w piekarniku do samego ostygnięcia. Zbyt szybkie wyjęcie oraz umycie go zimną
wodą, może przyczynić się do jego popękania.Zimny kamień wycieramy delikatnie mokrą, dobrze odciśniętą ściereczką, bez użycia detergentów. Należy unikać moczenia kamienia w dużej ilości
wody, bowiem ze względu na swoje właściwości, granit chłonie
wodę jak gąbka. Jeśli na kamieniu przywarły resztki ciasta, można je delikatnie zeskrobać nożem.Powstałe z upływem czasu plamy lub przebarwienia nie wpływają na ogólne właściwości kamienia.Po zakończonym czyszczeniu kamień dokładnie osuszamy przed kolejnym umieszczeniem go w piekarniku.Kamień nie musi być wyciągany z piekarnika podczas przygotowania innych potraw, bowiem dobrze utrzymuje stałą temperaturę w piekarniku. Należy tylko pamiętać, o dłuższym czasie nagrzewania piekarnika, gdy kamień znajduje się w środku.
fSkładniki:sos
puszka
pomidorów bez skórki1
cebula3 ząbki
czosnkupół łyżeczki
cukru2 łyżeczki
oreganołyżeczka
bazyliiłyżeczka
czosnku granulowanegoszczypta
tymiankusól i
pieprzolej do smażeniaspód do pizzy:1
kalafior1
jajko2 łyżki
otrębów żytnich (w diecie bezglutenowej pominąć)40 g startego parmezanu/grana padanopłaska łyżeczka
bazyliipłaska łyżeczka
oreganosól i
pieprzdodatki:
mozzarellaliście
szpinakuPrzygotowanie:sos:
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy wraz z posiekanym
czosnkiem na rozgrzanym
oleju. Po upływie 3 minut, na patelnię przelewamy
pomidory z puszki. Następnie dodajemy
przyprawy oraz
cukier. Dokładnie mieszamy. Grzejemy na wolnym ogniu, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Sos grzejemy do momentu odparowania
wody, czyli aż
zrobi się gęsty.spód:
Kalafior dzielimy na małe różyczki i usuwamy twarde części. Następnie gotujemy na parze przez 3-4 minuty. Po tym czasie blendujemy go lub rozdrabniamy w malakserze. W efekcie będziemy
mieć drobne ziarenka wielkości
ryżu. Rozdrobiony
kalafior gotujemy na parze jeszcze przez 10 minut. Następnie przecedzamy go przez bardzo drobne sitko i odciskamy przez gazę, aby usunąć cały nadmiar
wody.
Kalafior doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
oregano i
bazylią. Za pomocą dłoni mieszamy go z
serem,
otrębami i
jajkiem. Na arkuszu papieru do pieczenia rozkładamy masę z
kalafiora. Przygniatamy dłonią do grubości 1 centymetra i formujemy kształt koła. Papier do pieczenia przekładamy na rozgrzany kamień/blachę do pieczenia. Podpiekamy 2 minuty na kamieniu w temperaturze 220-250 stopni (na blasze 5 minut w temperaturze 180 stopni).pizza:Po wstępnym pieczeniu, wysuwamy blachę z kamieniem (lub samą blachę) z piekarnika. Spód pizzy smarujemy sosem i układamy ulubione dodatki. W moim przypadku był to:
ser mozzarella oraz liście
szpinaku. Pieczemy jeszcze przez 5-6 minut na kamieniu (około 10 minut na samej blasze). Podajemy
solo lub z ulubionymi dipami. Smacznego!
Za możliwość użytkowania i testowania kamienia dziękuję firmie BAKERO .