Wykonanie
Składniki na ciasto:700-750 g
mąki100 g
drożdży250 g roztopionej
margaryny1 szklanka letniego
mleka4
jaja1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
czosnku granulowanego
masło do wysmarowania blachyFarsz:500 g
mięsa mielonego500 g
pieczarek1
papryka1 średnia
cebula200-300 g
startego sera żółtego
sól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaSposób przyrządzenia:
Cebulę, umyte
pieczarki i
paprykę pokroić w kostkę. Następnie wszystko razem udusić zaczynając od zeszklenia
cebuli. Na osobnej patelni usmażyć
mięso mielone. Na koniec wszystko wrzucić do miski i połączyć dodając
starty ser (ewentualnie doprawić do smaku).Odstawić do wystudzenia.Do wysokiej miseczki wlać szklankę ciepłego
mleka, dodać pokruszone
drożdże, łyżeczkę
cukru i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.W międzyczasie do miski wrzucić 3
jaja, dokładnie rozkłócić, dodać roztopioną
margarynę i połowę
mąki. Dokładnie wymieszać mikserem (mieszadła świderki).Następnie do ciasta dodać łyżeczkę
soli,
papryki słodkiej i
czosnku. Wymieszać. Na koniec dodać
drożdże, resztę
mąki i mieszać do uzyskania gładkiej i sprężystej masy.Gotowe ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na ok.0 , 5 cm i przy pomocy talerza (ja użyłam deserowego) wyciąć koła. Na każde koło nakładać farsz i zlepić tak samo jak pierogi.Każdy calzone nasmarować rozkłóconym
jajem i układać na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec ok.30-35 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°.