ßßß Cookit - przepis na Calzone

Calzone

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
700-750 g mąki
100 g drożdży
250 g roztopionej margaryny
1 szklanka letniego mleka
4 jaja
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
masło do wysmarowania blachy
Farsz:
500 g mięsa mielonego
500 g pieczarek
1 papryka
1 średnia cebula
200-300 g startego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Cebulę, umyte pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Następnie wszystko razem udusić zaczynając od zeszklenia cebuli. Na osobnej patelni usmażyć mięso mielone. Na koniec wszystko wrzucić do miski i połączyć dodając starty ser (ewentualnie doprawić do smaku).Odstawić do wystudzenia.
Do wysokiej miseczki wlać szklankę ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce.
W międzyczasie do miski wrzucić 3 jaja, dokładnie rozkłócić, dodać roztopioną margarynę i połowę mąki. Dokładnie wymieszać mikserem (mieszadła świderki).
Następnie do ciasta dodać łyżeczkę soli, papryki słodkiej i czosnku. Wymieszać. Na koniec dodać drożdże, resztę mąki i mieszać do uzyskania gładkiej i sprężystej masy.
Gotowe ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na ok.0 , 5 cm i przy pomocy talerza (ja użyłam deserowego) wyciąć koła. Na każde koło nakładać farsz i zlepić tak samo jak pierogi.
Każdy calzone nasmarować rozkłóconym jajem i układać na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec ok.30-35 min. w rozgrzanym piekarniku do 180°.
Źródło:http://gotowaniezgosia.blogspot.com/2013/10/calzone.html