ßßß
Ciastoniecała szklanka mleka25g świeżych drożdży (1/4 paczki)1 łyżeczka cukru500g mąki tortowej1 jajko + jajko do smarowania4 łyżki oleju lub stopionego masłasólZrobić zaczyn: mleko lekko podgrzać (ma być letnie, niezbyt ciepłe), dodać drożdże i cukier, zamieszać i zostawić do rośnięcia drożdży na ok. 15 minut.Wysypać mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wbić jajko i wlać masło, zamieszać, dodać sól i powoli wlewać zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Farsz2 piersi z kurczaka2 małe cukinie1 cebula2 ząbki czosnku1 papryka1 pomidor8 pieczarekzioła : bazylia, tymianeksól, pieprzPierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, pomidora obranego ze skóry, pieczarki i cukinie i smażyć wszystko razem, pod koniec dodać pokrojony czosnek. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem.Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, nakładać farsz i formować pierogi. Posmarować jajkiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia.