Wykonanie
Wszelkiego rodzaju wytrawne
drożdżowe wypieki goszczą na moim
stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie
czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z
pieczarkami bardzo smakowały moim gościom.Składniki: na ciasto:300 g
mąki15 g
drożdży1/2 szklanki
mleka1
jajko1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukru50 g
masła rozpuszczonego2 łyżeczki
ziół prowansalskich na nadzienie:500 g
pieczarekduża
cebula2 ząbki
czosnkułyżka
masłasól,
pieprzdodatkowo:1
jajko100 g
żółtego sera w kawałkułyżeczka
bazyliiDrożdże rozpuścić w letnim
mleku z odrobiną
cukru i
mąki. Resztę
mąki przesiać, wlać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać kilka minut (wyrabiam mikserem z hakami ale można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.W tym czasie przygotować farsz.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Cebulę i
czosnek zeszklić na
maśle. Wrzucić
pieczarki, lekko posolić i usmażyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać przeciwległe rogi.
Jajko rozbełtać i wymieszać z
bazylią. Posmarować bułeczki.
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczach i pospać sakiewki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut.