ßßß Cookit - przepis na drożdżowe sakiewki z pieczarkami

drożdżowe sakiewki z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Wszelkiego rodzaju wytrawne drożdżowe wypieki goszczą na moim stole bardzo często. Najczęściej podaję je na przyjęciach, koniecznie w towarzystwie czosnkowego sosu. Uwielbiam je na ciepło ale na zimno też są bardzo smaczne. Te z pieczarkami bardzo smakowały moim gościom.
Składniki: na ciasto:
300 g mąki
15 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
50 g masła rozpuszczonego
2 łyżeczki ziół prowansalskich na nadzienie:
500 g pieczarek
duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól, pieprz
dodatkowo:
1 jajko
100 g żółtego sera w kawałku
łyżeczka bazylii
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru i mąki. Resztę mąki przesiać, wlać rozczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiać kilka minut (wyrabiam mikserem z hakami ale można ręcznie) aż ciasto będzie odchodzić od miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut.
W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Wrzucić pieczarki, lekko posolić i usmażyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepiać przeciwległe rogi. Jajko rozbełtać i wymieszać z bazylią. Posmarować bułeczki. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczach i pospać sakiewki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15-20 minut.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/07/drozdzowe-sakiewki-z-pieczarkami.html