Wykonanie
Pizzerinki to wbrew pozorom nie do końca tradycyjne pizze w wersji mini. Pizzerinki w smaku przypominają nie tradycyjną pizze, a raczej bułeczki pizzowe sprzedawane w piekarniach pełniąc funkcje "drożdżowki na pikantnie". Pizzerinki są przepyszne, wyśmienicie smakują posmarowane
masłem. Idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno.
Składniki: (ok. 10 pizzerinek)3 szklanki
mąki3/4 szklanki
mleka25 g świeżych
drożdży1 1/2 łyżki
cukrujajko2 łyżki
masłapłaska łyżeczka
soliok. 350 g
pieczarekcebulasól,
pieprzok. pół szklanki
sosu pomidorowegoprzyprawy:
czosnek w proszku,
oregano,
bazylia,
tymianek,
sól,
pieprzok. 200 g
żółtego sera do zapiekania (lub
mozzarelli)Pizzerinki - Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej!)
wody wraz z
cukrem i kopiatą łyżką
mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Po tym czasie do powstałego rozczynu dodajemy pozostałe składniki.Ciasto dobrze wyrabiamy i przekładamy do oprószonej
mąką miski. Odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
maśle. Następnie dodajemy
pieczarki pokrojone w dość grube plastry i dusimy do momentu aż przestaną być surowe ale nadal pozostaną jędrne i chrupkie.Pod koniec przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie)
spody na pizzerinki, pozostawiając szersze brzegi (ciasto należy rozwałkować na grubość nie większą niż 1 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Każdą porcje smarujemy
sosem pomidorowym, posypujemy szczyptą:
oregano,
bazylii,
tymianku,
pieprzu,
czosnku, odrobinę solimy. Następnie wykładamy farsz
pieczarkowy i posypujemy startym
żółtym serem lub
mozzarellą .Pieczemy ok. 10-15 minut w 210 stopniach.