Wykonanie
            Ciąg dalszy mojej przygody z rollsami :-D da się je chyba zrobić ze wszystkim co tylko przyjdzie do głowy... :) Jak widać ciasto nadaje się nie tylko do wersji na słodko(Moje wcześniejsze dwa podejścia można zobaczyć tutaj i tutaj), ale też na słono ;-)Wystarczy dodać mniej 
cukru do ciasta :)Cieszyły się powodzeniem na imprezie, więc chyba były dobre :-)Farsz można wykorzystać też do rollsów z 
ciasta francuskiego. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia :-P


Składniki:4 1/2 szklanek 
mąki1 szklanka 
mleka3 łyżki 
cukru1 opakowanie 
drożdży instant1/3 szklanki stopionego 
masła2 
jajka w temp. pokojowej1 łyżeczka 
soliNa farsz:1 puszka 
pomidorówkostka 
żółtego sera4-5 dużych 
pieczarek1 
cebulaszynka2 ząbki 
czosnkubazylia, 
oregano, 
sól, 
pieprz, 
zioła prowansalskie, 
cukierMleko podgrzać. 
Cukier wsypać do miski. Zalać 
mlekiem. Dodać 
drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać 
masło, 
jajka i 
sól. Wymieszać. Dodać stopniowo 
mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt (grubość ok. 4mm)
Ser zetrzeć. 
Szynkę i 
pieczarki pokroić w bardzo drobną kostkę. 
Cebulę drobno posiekać.
Pomidory podgrzać w rondelku. Dodać 
czosnek, łyżeczkę 
bazylii, 
oregano i 
ziół prowansalskich. Doprawić 
solą, 
pieprzem i 
cukrem. Można dodać łyżeczkę 
koncentratu pomidorowego. Zmiksować blenderem.Rozwałkowane ciasto równomiernie wysmarować 
sosem pomidorowym. Zostawić trochę sosu. Równomiernie wysypać 
pieczarki, 
cebulę, 
szynkę i na koniec 
ser. Zostawić 2-3 cm wolne przy brzegu do którego będziemy zawijać ciasto (żeby farsz przy końcu nie wypłynął).Zawinąć ciasto, pokroić na równe części i wyłożyć na blachę. Odstawić na 45 minut.Rollsy lekko posmarować pozostałym 
sosem pomidorowym.Następnie piec ok 15 minut w 200 stopniach.Smacznego!Najlepsze są na ciepło ;)