Wykonanie
Ciąg dalszy mojej przygody z rollsami :-D da się je chyba zrobić ze wszystkim co tylko przyjdzie do głowy... :) Jak widać ciasto nadaje się nie tylko do wersji na słodko(Moje wcześniejsze dwa podejścia można zobaczyć tutaj i tutaj), ale też na słono ;-)Wystarczy dodać mniej
cukru do ciasta :)Cieszyły się powodzeniem na imprezie, więc chyba były dobre :-)Farsz można wykorzystać też do rollsów z
ciasta francuskiego. Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia :-P
Składniki:4 1/2 szklanek
mąki1 szklanka
mleka3 łyżki
cukru1 opakowanie
drożdży instant1/3 szklanki stopionego
masła2
jajka w temp. pokojowej1 łyżeczka
soliNa farsz:1 puszka
pomidorówkostka
żółtego sera4-5 dużych
pieczarek1
cebulaszynka2 ząbki
czosnkubazylia,
oregano,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
cukierMleko podgrzać.
Cukier wsypać do miski. Zalać
mlekiem. Dodać
drożdże i odstawić na 5 minut. Następnie dodać
masło,
jajka i
sól. Wymieszać. Dodać stopniowo
mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt (grubość ok. 4mm)
Ser zetrzeć.
Szynkę i
pieczarki pokroić w bardzo drobną kostkę.
Cebulę drobno posiekać.
Pomidory podgrzać w rondelku. Dodać
czosnek, łyżeczkę
bazylii,
oregano i
ziół prowansalskich. Doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem. Można dodać łyżeczkę
koncentratu pomidorowego. Zmiksować blenderem.Rozwałkowane ciasto równomiernie wysmarować
sosem pomidorowym. Zostawić trochę sosu. Równomiernie wysypać
pieczarki,
cebulę,
szynkę i na koniec
ser. Zostawić 2-3 cm wolne przy brzegu do którego będziemy zawijać ciasto (żeby farsz przy końcu nie wypłynął).Zawinąć ciasto, pokroić na równe części i wyłożyć na blachę. Odstawić na 45 minut.Rollsy lekko posmarować pozostałym
sosem pomidorowym.Następnie piec ok 15 minut w 200 stopniach.Smacznego!Najlepsze są na ciepło ;)