Wykonanie
Cała tajemnica dobrej pizzy tkwi w cieście. Ja długo szukałam receptury na miękkie ciasto idealne i myślę, że w końcu ją znalazłam. Jest lekkie, puszyste, nie za cienkie i nie za grube. Domowa pizza to pomysł na smaczny obiad lub pyszną kolację. Jest tańsza i przede wszystkim dużo smaczniejsza niż jej kuzynka zamawiana z pizzerii. ;-)
(przepis na blaszkę, która jest w wyposażeniu każdego piekarnika)Na ciasto:3 szklanki
mąki (400g)1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli1 szklanka ciepłego
mleka25g
drożdży3 łyżki
olejuNa sos:6 czubatych łyżeczek
koncentratu pomidorowego4 czubate łyżeczki
keczupu (u mnie pikantny)3 ząbki
czosnkuprzyprawa do pizzy,
bazylia,
oregano,
pieprzDodatki:2 średniej wielkości
cebuleokoło 200g
szynki konserwowej5-6
pieczarek200g
żółtego serakulka
mozarelli1. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól,
olej, mieszamy. W ciepłym
mleku* rozpuszczamy
drożdże dokładnie mieszając. Rozczyn wlewamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h.*
mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące (by nie zabić
drożdży)
2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat i
keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
bazylię,
oregano,
przyprawę do pizzy i
pieprz*. Wszystko mieszamy.*ilość
ziół jak i
czosnku jest dowolna i zależna od preferencji
3.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Ser żółty,
mozarellę i
szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.**oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-)
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy
sosem pomidorowym. Kolejno układamy:
cebulę,
szynkę,
pieczarki,
ser żółty,
mozarellę.
5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.