ßßß
(przepis na blaszkę, która jest w wyposażeniu każdego piekarnika)Na ciasto:3 szklanki mąki (400g)1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli1 szklanka ciepłego mleka25g drożdży3 łyżki olejuNa sos:6 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego4 czubate łyżeczki keczupu (u mnie pikantny)3 ząbki czosnkuprzyprawa do pizzy, bazylia, oregano, pieprzDodatki:2 średniej wielkości cebuleokoło 200g szynki konserwowej5-6 pieczarek200g żółtego serakulka mozarelli1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, olej, mieszamy. W ciepłym mleku* rozpuszczamy drożdże dokładnie mieszając. Rozczyn wlewamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h.*mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące (by nie zabić drożdży)

2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat i keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy.*ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce.**oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-)
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę.



5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.