ßßß
CebularzeSkładniki na ok. 6 sztukCiasto:50g drożdży (pół paczki)¾ szklanki mleka1 łyżeczka cukru400g mąki1 jajko50g masła1 łyżeczka soliFarsz:3 cebuleSól, pieprz+ starty żółty serZrobić zaczyn: mleko podgrzać tak aby było letnie, niezbyt gorące bo zabije drożdże, dodać drożdże i cukier. Zostawić do wyrośnięcia. Przygotować stolnicę, wysypać mąkę, posiekać masło z mąką, wbić jajko i dodać sól. Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodać do mąki i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie formować kulki i spłaszczać i znów zostawić do wyrośnięcia.Farsz: Cebule obrać i pokroić dowolnie w piórka lub kostkę. Podsmażyć na patelni, posolić i popieprzyć.Farsz nakładać na placki, posypać startym żółtym serem. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.

