Wykonanie
Drożdżowe placuszki z
pieczarkami są bardzo łatwe w wykonaniu. Świetnie nadają się do czerwonego barszczu lub jako przekąska np. do
piwa czy na przyjęcie.Składniki na ciasto:2 szklanki
mąki2
jajka3 łyżki
masła4 dag
drożdży4 łyżki
mleka2 łyżeczki
cukrułyżeczka
soliPozostałe składniki:0,5 kg
pieczarekśrednia
cebulasólpieprzoliwa do smażeniaWykonanie:1. Przygotować
pieczarki:
Pieczarki obrać, pokroić w plastry.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.Na
oliwie zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki doprawić
solą i
pieprzem i smażyć aż cała
woda odparuje.2. Przygotować ciasto:
Mleko podgrzać. Uwaga
mleko musi być ciepłe ale nie może być gorące.
Drożdże rozmieszać z
cukrem,
mlekiem i 2 łyżkami
mąki, zostawić na około 5 minut aż trochę wyrosną.
Masło roztopić ostudzić aby było ciepłe lecz nie gorące.
Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej
sól,
jajka,
mleko i
drożdże. Wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia.3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować je, podzielić na prostokąty.4. Każdy prostokąt położyć na blasze do pieczenia nie za blisko siebie ponieważ ciasto jeszcze urośnie.5. Na każdy prostokąt ciasta nakładać przygotowane wcześniej
pieczarki. Tak przygotowane ciasto można piec od razu lub zostawić by jeszcze trochę wyrosło.6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 ºC ok. 20 minut.Smacznego!