Wykonanie
Pierogi pieczone z
ciasta drożdżowego wyszły pyszne. Nadają się na obiad jak i na przekąskę. Polecam na wszelkiego rodzaju imprezy. Smakują smacznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam z domowym
ketchupem i dipem
koperkowym.
Ciastoniecała szklanka
mleka25g świeżych
drożdży (1/4 paczki)1 łyżeczka
cukru500g
mąki tortowej1
jajko + j
ajko do smarowania4 łyżki
oleju lub stopionego
masłasólZrobić zaczyn:
mleko lekko podgrzać (ma być letnie, niezbyt ciepłe), dodać
drożdże i
cukier, zamieszać i zostawić do rośnięcia
drożdży na ok. 15 minut.Wysypać
mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wbić
jajko i wlać
masło, zamieszać, dodać
sól i powoli wlewać zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Farsz2
piersi z kurczaka2 małe
cukinie1
cebula2 ząbki
czosnku1
papryka1
pomidor8
pieczarekzioła :
bazylia,
tymianeksól,
pieprzPierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć dodać pokrojoną w kostkę
cebulę,
paprykę,
pomidora obranego ze skóry,
pieczarki i
cukinie i smażyć wszystko razem, pod koniec dodać pokrojony
czosnek. Przyprawić
ziołami,
solą i
pieprzem.Ciasto rozwałkować i wykrawać koła, nakładać farsz i formować pierogi. Posmarować
jajkiem. Piec w piekarniku w 180 stopniach do zarumienienia.